Quantcast
Channel: ישראל - הסיפור המתועד
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

"בסוף עוד אהיה מפורסם.." – פרק שני בסדרת נאומו האחרון של אלברט איינשטיין

$
0
0
בהמשך לפרסום אתמול, אנו מביאים היום את הדו"ח המלא בנוגע לנאומו האחרון של פרופסור אלברט איינשטיין. נאום, שכל ייעודו היה שיפור תדמית ישראל בדעת הקהל בארה"ב. בדו"ח המדובר, שכונה בשם "Einstein Report", תיאר בהרחבה קונסול ישראל בארה"ב את שהתרחש בימים שלאחר הבעת נכונות איינשטיין לנאום בטלוויזיה בפני האומה האמריקנית.
רשת ABCשקלה בחיוב זמן שידור בן כחצי שעה מחוף לחוף, בתוכנית שתעסוק בהישגים התרבותיים והמדעיים של מדינת ישראל בראשית שנותיה. הרשת הציעה במה שנתפס בתחילה כהומור קליל, שאיינשטיין ימסור נאום במסגרת תכנית זו. עד אז, ניסו ערוצי תקשורת רבים להשיג ראיון עם הפרופסור המכובד, אך המאמצים עלו בתוהו. נוכח תשובתו החיובית והמפתיעה, נקבעה עמו פגישה ראשונה במהלך חג הפסח בתאריך ה-11 באפריל 1955. בפגישה בביתו בפרינסטון, נכחו שגריר ישראל בארה"ב אבא אבן והקונסול ראובן דפני.
ביתו של אלברט איינשטיין בפרינסטון, ניו ג'רזי / ויקיפדיה
חדר האורחים ממוקם בקומת הקרקע וחדר העבודה בקומה העליונה
כך תיאר דפני את מהלך הביקור: "זה היה עבורי מפגש ראשון עם האיש. התרשמתי עמוקות מאישיותו וקסמו כמו גם ממידת חמימותו כלפי ישראל והיהודים. הבית התאפיין בריהוט צנוע והחפצים לא נראו כבעלי ערך רב. חדר העבודה שלו, הורכב מכיסא ושולחן העשויים ראטאן. החדר הכיל מדפי ספרים, והיה עמוס מחברות גדושות במשוואות מתמטיות. היו שם גם ספרי פיסיקה, פוליטיקה ויהדות. על אחד המדפים, בינות לספרים, היה מונח אלבומו של המוזיקאי אלברט שוויצרבחתימתו ובהקדשה לפרופסור". בתחילה, נטל הפרופסור דף משולחנו (מוצג להלן), בו סיכם קווים מנחים לנאום, ומכאן התנהלה שיחה ערה בנוגע לאופיו המתבקש. בסיומה, הוחלט כי השגריר ינסח מסמך המתאר את תמצית שיחתם, ובו יעשה איינשטיין שימוש בהכנת נאומו. בשלב זה, הוזמנו הנוכחים על ידי עוזרת הבית לקפה, ואיינשטיין התנצל על שאין באמצעותו לארחם במאפים כשרים לפסח. העלאת עניין הכשרות, הובילה לשיחה בנוגע לדת ולממסד הרבני בישראל. 
כתב ידו של הפרופסור בגרמנית. נערך במפגש הראשון
באדיבות ארכיון אלברט איינשטיין
כל הזכויות שמורות לאוניברסיטה העברית בירושלים
עם סיום מפגש זה, הסתבר כי מספר חודשים לפני כן, אירח איינשטיין בביתו את המוציאה לאור של עיתון הניו יורק פוסט- דורותי שיף. בטור שפרסמה לאחר מכן, ציינה שיף כי איינשטיין הביע בפניה את אכזבתו ממדינת ישראל, וציין כי ציפה ליותר מאשר מה שישראל השיגה בסופו של דבר. איינשטיין מנגד, הסתייג לאחר מכן מדברים אלו בפני הפונים אליו לשם קבלת הבהרות. גם במפגש הבא יעלה דבר פרסומה של הגברת שיף. איינשטיין יגיב בצורה בוטה, אם כי בהרמת קול מועטה, כתיאור הקונסול. ניכר בפניו עלבונו הרב מפעולתה, מספר דפני. איינשטיין ביקש להדגיש כי היה מדובר בשיחה לא רשמית, וכי התבטא באופן הבא: "האם אין זאת עובדה טרגית, שהמדינה היהודית, לאחר מאות כה רבות, היתה צריכה להיוולד בתקופה בהיסטוריה, בה היא נאלצת להתנהג באופן לא ראוי ולהידמות לכל המדינות האחרות, במקום לתת ביטוי מלא לפוטנציאל היצירתי שלה בצורה חדשה?". לסיכום, ביקש כי יובהר לציבור הישראלי, שדבריו הוצאו מהקשרם לטובת מאוויי הכותבת. 
ב-13 באפריל, נערכה הפגישה השנייה בין דפני לאיינשטיין, ובמסגרתה הוצג לו נייר הסיכום שגיבש אבן. הוא קיבל את פסקאות 1, 2, ו-3 ללא שינוי, ומכאן ואילך העיר הערותיו. בפסקה האחרונה, התנגד למשפט המגדיר את אידאל האחווה והשלום, כאחד ההישגים המשמעותיים ביותר שישראל רכשה. לסברתו, ישראל טרם השיגה אידאות אלו למרבה הצער. דפני הבהיר כי להבנתו, כוונת אבן הייתה לתאר תרומות שהעם היהודי הנחיל לעולם. לכך השיב איינשטיין, כי זו בהחלט הגדרה נכונה בעיניו ועמה הוא יכול להזדהות. תיקון זה שובץ בדף המסרים (ראו פיסקה 6).
בסיום הפגישה, הוחלט כי מוטב שהנאום ייכתב בשלמותו במילותיו של הפרופסור, ולא באמצעות מתווכים. איינשטיין הסכים, כי אם השגריר יכין עבורו את הנאום יהיה ברור לציבור שאין זו שפתו הרגילה. נקבע, כי השידור יועבר במהלך יום העצמאות בשעת ערב (שעון מקומי), במספר רשתות במקביל מחוף אל חוף (יצוין, כי אפילו נשיאי ארה"ב לא קיבלו לפני כן הצעות דומות, ומדובר בתקדים בהיסטורית השידור המקומית). הקונסול אמד את כמות הצופים האפשרית לכדי 80 - 60 מיליון נפש, ועל כך השיב איינשטיין בקריצה, בגרמנית: "Da werd' ich ja whohl noch beruhmt weden", שמשמעו: "בסוף עוד אהיה מפורסם".

הנאום שלא שודר – פרק אחרון בסדרת יום העצמאות השביעי של ישראל

$
0
0
מעת שעלה הרעיוןלפיו ימסור איינשטיין נאום בפני הציבור הרחב בארה"ב, לרגל יום העצמאות השביעי לישראל, ניכר היה כי הוא מתייחס לעניין בכובד ראש. עם סיום המפגש השני שניהל בנושא עם איש משרד החוץ, ליווה את אורחו בצאתו, והוסיף בגרמנית: "אינך חושב שהיה נבון מצדי לא לקבל את הצעתה הנדיבה של הממשלה להיות נשיא ישראל. ככלות הכול, אם הייתי מקבל את ההצעה ההיא, לא היה מתקיים השידור המיועד, שהוא בעל חשיבות רבה עבורכם". הקונסול דפני ענה, כי לדעתו היה עשוי לתרום באופן זה אף יותר, והזמינו לכל הפחות לבקר בארץ. לכך הגיב הפרופסור בהינף יד: "זמן הנסיעות שלי מאחוריי. בריאותי אינה עוד כשהייתה. אם הייתה לי עוד שנת חיים הייתי מופתע", חתם.
שעתיים מאוחר יותר, הובהל המדען לבית החולים לאחר שחש ברע. הוא אושפז ואף החל להתכונן לשחרורו. במהלך שהותו בבית החולים, הוגדר מצבו יציב ולא נשקפה לו סכנה. מספר ימים לאחר מכן, ב-17 באפריל קיבל דפני עדכון, כי איינשטיין שב לאכול ואין צורך בשינויים במועד שנקבע לטובת השידור. עוד נמסר, כי למרות כאביו, הוא משלים את הערותיו לקראת הנאום המדובר.
למחרת, הלך לעולמוהפרופסור אלברט איינשטיין, זמן קצר לפני נאומו המתוכנן לאומה, לקראת יום עצמאותה השביעי של מדינת ישראל. הדף, שהכיל את ההערות האחרונות שרשם בבית החולים, היה ככל הנראה מורכב מצדו השני מתרשימים מתמטיים, ונעלם בדרך מסתורית. להערכת עוזרתו, ציידי מזכרות הם אלו שאולי שמו ידם על כתב היד הנדיר והייחודי, שיתכן והכיל את הנאום בשלמותו.
מתוך עיתוני התקופה / ויקיפדיה
כיוון שלא היה בידם עותק מוגמר של דברי הפרופסור, החליטו אנשי משרד החוץ שלא להעביר את הרשימות שהחזיקו לשידור תחנות הטלוויזיה. רצונם היה להימנע מאי דיוק בדבריו, או מפרשנות מוטעה של חוגים מסוימים שישראל אינה האינטרס המרכזי שלהם, כמו גם מחששם מטשטוש הקשר שהיה לו לישראל ומידת אהדתו אליה. כדי להוקירו בכל זאת על נכונותו לשאת נאום תמיכה בישראל, הועבר הסיפור לפרסום הניו יורק טיימס באותם הימים.
 
מה חשב איינשטיין על ההצעה לכהן כנשיאה השני של ישראל? פרסום נוסף בקרוב.

לקראת יום העצמאות – שני מצעדי צה"ל האחרונים (בשנים 1968 ו-1973) בתיעוד רשמי ובתיעוד אישי

$
0
0
האירוע המרכזי של חגיגות יום העצמאות בעשרים שנותיה הראשונות של המדינה היה מצעד צה"לשנערך אחת לשנה החל מ-1949 בערים שונות בישראל לסירוגין, בדרך-כלל באחת משלוש הערים הגדולות (גם בשנת 1948 נערך מצעד צבאי במהלך ההפוגה השניה של מלחמת העצמאות בתאריך העברי כ' בתוז -27.7, שבו צוין יום פטירתו של הרצל) רצף המצעדים השנתיים הסתיים במצעד של שנת 1968 שהתקיים בירושלים. לאחר מצעד זה הוחלט להפסיק את הנוהל של מצעד שנתי ולקיים מצעדים רק במועדים מיוחדים. בפועל נערך רק מצעד אחד נוסף בשנת 1973, גם הוא בירושלים.

להלן מובאים שלושה סרטים המתעדים את שני המצעדים האחרונים שהתקיימו ב-1968 ו-1973 וטקסים ואירועים רשמיים אחרים שהתקיימו בירושלים ביום הזיכרון לחללי צה"ל וביום הזיכרון באותם שנים. אחד מהסרטים הוא סרט הסברה רשמי מטעם שירות הסרטים ודובר צה"ל המלווה בקריינות באנגלית (נועד להסברה בחו"ל), שמתעד את המצעד של 1968. שני הסרטים האחרים הם סרטים ללא קול ממקור פרטי המתעדים את שני המצעדים. סרטים אלה צולמו על-ידי הצלם החובב פרץ חן, שאוסף סרטיו הופקד בארכיון המדינה. הצפיה בסרטים אלה אחד בעקבות השני יכולה להעלות תובנות מעניינות לגבי הדומה והשונה בין תיעוד של אירועים ממלכתיים הנעשית דרך עדשת המצלמה של גורם רשמי מטעם המדינה לבין תיעוד דרך עדשת המצלמה של אדם פרטי המשקף את נקודת מבטו האישית.
 
1. Celebretion - Israel's 20th Independence Day (ביום חג - יום העצמאות ה-20 של ישראל), שירות הסרטים ודובר צה"ל, 5.1968 (סימולו במערכת הארכיון: טס-11060/9)

 

2. אוסף פרץ חן - "כ' שנים לעצמאות ישראל" - אירועי יום הזיכרון ויום העצמאות ה-20 בירושלים, 5.1968  (סימולו במערכת הארכיון: טס-10125/5)
 
 
 

3. אוסף פרץ חן - "שבת ומועד" - אירועי יום העצמאות ה-25 בירושלים,  5.1973 (סימולו במערכת הארכיון: טס-10125/17)

 

 

ד' באייר - יום נפילת גוש עציון

$
0
0
בד' באייר תש"ח, 13 במאי 1948 - יום לפני הכרזת העצמאות של ישראל, נפל גוש עציון.גוש עציון - המורכב מהיישוביםכפר עציון, רבדים, משואות יצחקועין צורים– הוקם בין השנים 1943-47. רוב תושביו (למעט רבדים – השייך לשומר הצעיר) היו בני הציונות הדתית. עם החלטת החלוקה באו"ם ב-29 בנובמבר 1947, מצאו עצמם תושבי הגוש בתוך שטח ערבי צפוף, ותחת מתקפה הולכת וגוברת מצד ערביי אזור חברון ובית לחם. לגוש הייתה חשיבות אסטרטגית מן המעלה הראשונה, מאחר והוא שלט על ציר התנועה בדרום לצפון לכיוון ירושלים וריתק אליו כוחות ערביים לא סדירים גדולים, שיכלו לתקוף את ירושלים.
מפקדת ההגנה בירושלים ניסתה להעביר תגבורת ואספקה בשיירות לגוש עציון, אך אפשרות זו הפכה לבלתי אפשרית לאחר  ש"מחלקת ההר" (הל"ה)שיצאה לעזרת הגוש באמצע ינואר 1948 הושמדה, וקרב שיירת נבי דניאל, שהצליחה להגיע לגוש ולהביא לו אספקה הותקפה  ע"י כוחות ערביים לא סדירים, והושמדה אף היא; 14 מלוחמיה נהרגו והשאר הסגירו את נשקם וציודם לבריטים תמורת מעבר חופשי ובטוח לירושלים.
עם התעצמות הקרבות בירושלים – מבצע "יבוסי" (סוף אפריל – תחילת מאי 1948) ומבצעי "נחשון" ו"הראל"לפריצת הדרך לירושלים – לחץ הפיקוד בירושלים על הכוח בגוש עציון למנוע תנועה ערבית בכביש. הלוחמים בגוש תקפו תחבורה ערבית בכביש – ובכלל זה כלי רכב של הלגיון הערבי. הלגיון הערבי (ג'ייש אל-ערבי בערבית) , להלכה חלק מן הצבא הבריטי,  אך למעשה כבר כוח הפועל עצמאית לפי הוראות עבדאללה מלך עבר הירדן, החל לתקוף באש כבדה את גוש עציון. התקפה של בלתי סדירים, עם חיפוי של הלגיון, נהדפה ב-12 באפריל וכן ב-4 במאי . ב-13 במאי עלה כוח של הלגיון, יחד עם מאות לוחמים ערבים בלתי סדירים ובקרב קשה כבש את הגוש. לאחר כניעתם, נרצחו יותר ממאה מגיני כפר עציון ע"י לוחמים ערבים בלתי סדירים. בישובים האחרים, התערבו חיילי הלגיון ומנעו פגיעה בנכנעים. הפצועים הועברו לירושלים והשבויים נלקחו למחנות שבויים בעבר הירדן ושוחררו עם הסכם שביתת-הנשק עם ירדן באפריל 1949.
מצורף לפרסום זה, דוח בכתב יד (ודוח מודפס באנגלית) של מפקד הנוטרים בגוש עציון, יעקב אלטמןעל הדיפת התקפה ערבית גדולה ב-14 בינואר 1948. יעקב אלטמן שימש מפקד הנוטרים – משטרת הישובים העבריים (Jewish Settlement Police) בגוש עציון ואח"כ נפל בקרב ב-13 במאי 1948, כסגן מפקד גוש עציון. ילדיו שבו לגוש עציון לאחר מלחמת ששת הימים והקימו מחדש את כפר עציון – בו הם מתגוררים עד עצם היום הזה.



 

65 למדינת ישראל: על חוק יום העצמאות 1949

$
0
0
בישיבת הממשלה מתאריך 11/4/49 הוחלט על הגשת הצעת חוקלכנסת : "חוק יום הקוממיות" –שיוגדר כחג המדינה הלאומי ויוחג בתאריך ה' באייר, יום הכרזת העצמאות של מדינת ישראל. הצעת החוק הראשונית כללה גם אפשרות להוראת ראש הממשלה על ביטול יום עבודה, קיום חגיגות והנפות דגלים. להלן:

הצעת החוק הפכה לחוק יום העצמאות שנחקק בכנסת 12/4/1949:
במהלך השנים תוקן ועודכן החוק מספר פעמים ובעיקר בנוגע לשינוי תאריך החג במקרה שיוצא בשבת ולאופי החגיגות.
לדוגמה - הצעת תיקון לחוק יום העצמאות (מרץ 1950):
וכן הוראות רשמיות בדבר חגיגות יום העצמאות תשי"א (19 באפריל 1951) מאת ראש הממשלה,
דוד בן-גוריון:
 (המסמכים מתיק ג-5388/14, ארכיון המדינה)
בנוסף לחגיגות הריקודים, הבמות הפתוחות, הטיולים ברחבי הארץ, טיסות הראווה וכו' מתאפיין החג בחגיגות המנגל, אכילת בשר על האש.
חג שמח!


                                                                                                      

"עליכם לספר לי בפרוטרוט כי פרוטרוט אהבה נפשי" : לדמותה של רחל המשוררת על פי מכתביה לידידתה שולמית קלוגאי

$
0
0
סער ודומי, צהל ובכה,
פצע וצורי, נחת ודווי

מלים אלה בשירה של רחל "זמר" מבטאות יותר מכל את הניגודים שבאופיה: כמיהה לקשר מול הסתגרות, שלווה ועולם פנימי עשיר ויכולת למלא את עולמה לבדה מול סערת נפש, זעקה על גורלה שהתאכזר אליה ולעומתו השלמה ויכולת ליהנות מחלקה, פער בין מרד נואש נגד גורלה ובין הכנעה מפוייסת. בעקבות פרסום מכתבי רחל באתר האינטרנט של ארכיון המדינה הנה כמה מחשבות שעלו בעת קריאת המכתבים:

רחל הייתה משוררת אינדיבידואלית. היא העידה על עצמה ש"רק על עצמי לספר ידעתי" ובכל זאת, יותר ממה שהיא עצמה הייתה מודעת, היא הייתה פה לחלוץ בן העלייה השנייה ובטאה בשיריה הליריים את התחבטויותיו, לבטיו, קשיי ההסתגלות וההגשמה.  רחל עסקה בכתיבת שירה מאוד אישית אך במכתביה היא מתגלה כאדם מעורב ודעתן  והביעה דעות מגובשות על ההתרחשויות החברתיות והציבוריות בארץ ישראל. היא ויתרה על חלומות הציור והנגינה מתוך הכרה שבארץ ישראל יש לפעול באופן מעשי ולעבוד את האדמה. ועל כן גם הלכה אחרי חנה מייזל (שוחט)לחוות הלימוד הראשונה לנערות בכנרת. כפי שהעידה בשיריה היו אלה הימים היפים בחייה. שם נהנתה מעבודת האדמה וגם הצליחה להשתלט על השפה העברית. רק כשלא יכלה עוד לעבודה מפאת מחלתה בחרה להתמקד ביצירה תרבותית ובהחייאת הלשון העברית והתרבות העברית. אבל גם בשיריה נתנה מקום רב להגשמה המעשית בעבודה חקלאית.

 
"במסגרת הרים זוהרים מי תכלת שלווים...ללא סוף אוהבת אני את הכנרת..."ממכתבה של רחל לשולמית, 1913.
בחלק הקרוב של התמונה המושבה כנרת. בחלק הרחוק: חוות העלמות של חנה מייזל (צולם ב- 1911).

המכתבים של רחל לשולמית, ידידת נעוריה,  משלימים עבורנו פרטים על אישיותה המורכבת של רחל, שאותם קשה לדלות מן השירים. מטבע הדברים במכתבים לחברה הקרובה הרשתה רחל לעצמה לבטא מחשבות שהשירים אינם מהווים פלטפורמה מתאימה להן. ארבעה מן המכתבים כתבה רחל ב-1913. הראשון מביניהם כתבה מכנרת. את שלושת האחרים כתבה מטולוז, שם למדה אגרונומיה. שאר המכתבים הם מן השנים האחרונות לחייה (1925 – 1931), מזמן שהותה בבית החולים בצפת ומתקופת מגוריה בתל אביב. המכתבים עוסקים בחלומותיה, תקוותיה ואכזבותיה של רחל בצד בעיות היום יום, קשיי המחלה והחיים בכלל, מהדהדים בהם יחסיה עם אחיה יעקב ואחותה שושנה ועם ידידיה. המכתבים מאפשרים לנו להבין טוב יותר את משמעות השירים ואת המקום שממנו צמחו, מה בחרה להכניס לתוכם ומה השמיטה מהם. מהם הצדדים באישיותה -  שלהם נתנה ביטוי במכתבים אך נמנעה מהם בשירים ומהם הנושאים שהיה לה קל לבטא בשירים אך נמנעה מהם במכתבים.

במכתבים ניכר החיבור העמוק של רחל לתרבות והספרות מכל העולם. רשימת היצירות העדכניות ביותר לתקופתה בתחום השירה, הפרוזה והתיאטרון, המוזכרות במכתביה היא מרשימה ומקיפה ביותר, במיוחד בשפות – רוסית וצרפתית.  ניכר שרחל הייתה מצויה היטב בתרבות העולם של זמנה, גם אם חיה בפינה רחוקה שלו באותו זמן. בבואה לארץ החליטה להינזר מן הרוסית, שפת אימה, שבספרותה  הייתה בת בית, ולעמול וללמוד עברית. היא המירה שפה עשירה וספרות עמוקת רבדים בשפה מתחדשת שהייתה אז עדיין מוגבלת וספרותה דלה, כתבה בעברית על החיים המתחדשים בארץ ישראל. ועם זאת בסדר העדיפויות שלה קדמה עבודת האדמה לעשייה התרבותית. באחד המכתבים היא מתלוננת בפני שולמיתעל "הצעירים הארץ ישראליים שנוהרים ממקומות העבודה העירה משום שהקרשים (אמנויות הבמה) הרעילו את דמיונו של הנוער. אותי זה מעציב, ואותך?".  גם כשהיא נאבקת להמשיך להשתלם בשפה ולרכוש בה מיומנות, והמאמצים ניכרים היטב בכתיבת המכתבים – שיש בהם מעידות דקדוקיות ועקבות של שפה נרכשת, ניכר שכוח הרצון , ההשכלה הרבה והרגישות לשפה מצליחות להפיק ביטוי מדוייק לרגשותיה והלך מחשבתה.

המכתבים כתובים באותה שפה בהירה ומדוייקת שאנחנו מכירים מן השירים,  אבל בעוד השירים מבטאים הלך רוח לירי ורך המכתבים מבטאים דווקא נוקשות, ביקורתיות ובריחה מסנטימנטליות. פה הרשתה רחל לעצמה להתבטא בחריפות ובביקורתיות על כתיבתם של אחרים  - לפעמים אפילו בסרקזם, כיוון שעין הציבור לא הייתה אמורה לשזוף מכתבים אלה. בלשון חדה ולפעמים חסרת רחמים היא בוחנת את היוצרים בני תקופתה ונראה שאת הנשים שביניהם אף יותר. כך היא כותבת על הסופרת היהודיה-צרפתיה אירן נמירובסקי: "נהניתי מבלי להתעניין...איזה נסיון חיים, איזו מיזנטרופיות באשה צעירה כל כך. אותי זה מדכא מאוד ובייחוד שהיא בחרה דווקא ביהודים לנפשות הפועלות שלה. מה יאמרו הגויים?".על השירים של המשוררת אלישבע (ביחובסקי) היא כותבת: "בחיי, היא מרפאה אותי ממחלת השירים שלי., האשה הזאת! דעתי היא: אם אין לסופרת כשרון, אלא כשרונון, יהי נא לה לפחות מה שאין לגבר הכותב, כלומר חן נשים, אלגנטיות, קפריזיות חביבה...".ובמכתב אחר על חנה רובינא:"הראית את כתר דוד? מעניין מה רשמייך. רובינה הכזיבה הפעם, רובינה זו המקסימה במשחקה הדק ב"הדיבוק" גסה פה להרגיז! אבל איזה יופי חיצוני, אלוהים אדירים! מה הייתי עושה לו ניחנתי ביופי כזה?". אבל גם מעצמה רחל אינה חוסכת ביקורת. נראה שקובץ שיריה השני "מנגד" גרם לה פחות קורת רוח מן הקובץ הראשון "ספיח". היא מביעה תקווה שהביקורת תפסח על הוצאתו לאור של "מנגד": "לא מדובשך ולא מעוקצך".

גם כשהביקורת מהללת היא לא חוששת להביע דעה עצמאית שונה: "אני קוראת את Byronשל מורוא. לפי שעה אינני בהתפעלות עצומה. יען שציפיתי ליותר, אחרי המנוני הביקורת הצרפתית. בכלל אני באה לכלל דעה שהביקורת עניין חשוד הוא וכי אין לתת אמון בה".אבל במכתבים אחרים היא מספרת גם על כותבים שמיצירותיהם נהנתה ושאת כשרונם היא מעריכה. היא כותבת לשולמית: "את רשימתך הנחמדת קראתי פעמיים, מתוך הנאה, המהולה במשהו של גאווה משפחתית! המשיכי ברוח זו! הרי יש לך המון רשמים וזיכרונות שלא ניצלת גם במקצת. את היחידה בכל ספרותנו שהקריאה בך מקילה את נטל המציאות ולא מכפילה אותה כמעשה אחרים".

גם בקשריה החברתיים ניכרים קשיים הנובעים מאופייה הביקורתי והלא סלחני לעיתים. רחל מודעת לקוצר הרוח שהיא מפגינה כלפי ידידיה, שאינה מפסיקה לבחון את נאמנותם ועל כן מקשה עליהם את השהות איתה. כשהיא חשה לא רצויה היא מתכנסת ורואה בעצמה "זאב פרוש" ואומרת מתוך שכנוע עצמי שטוב לה כך. היא כותבת לשולמית: "מניה נסעה בלי ברכת שלום ממני, ביודעים וטוב ככה מאשר פרידת קרח. כי לבסוף נתרוקנו יחסינו מכל שמץ לבביות. משונה הדבר וגם מצער. אבל הכרחי לשם כנות...". במכתב אחר היא כותבת על קשריה עם ידידתה רחל כהן: "האם רואה את לפעמים את רחל כהן? מוזר עד כמה נפסק כל קשר בינינו שהיה לכאורה עמוק מאוד. האשמה כמובן בי, שכן אני מעודי הפכפכת. כנראה שבפחות מחצי יובל שנים של ידידות אין ליבי מודה..". במכתב אחר היא מקוננת על בדידות:  "אני שרויה בבדידות מוחלטת וטוב לי ככה. אבל באותה שעה אני יודעת כי אין זה טוב כלל וכלל, כי תנועה במורד היא זאת...".

ובו בזמן מתגלה ברחל אהבת אדם. היא אוהבת חברה וכמהה לביקורי חבריה וקרוביה. במכתבים היא מבקשת שיבקרו אותה ושלא ישכחוה. היא נזכרת בגעגוע בתקופה שבה חיו היא ושולמית בירושלים ובביקוריה המנחמים והמעודדים אצל שולמית. היא מתלוננת כשאינה מקבלת מכתבים: "למניה אתם כותבים ולי אינכם כותבים? טוב, טוב...אלה הם "בני העיר" בימינו...ואולי צדקתם. הרושם האחרון ממני, לפני ששה שבועות איננו מעורר לכתיבה...".היא מבקשת לספר לה הכול, לרדת לפרטים: "ועליכם לספר לי בפרוטרוט כי פרוטרוט אהבה נפשי".  מבית החולים בצפת היא כותבת: "אמרי לו (לאהרן, אחיה של שולמית) שמא יכתוב לי? יחסי למכתבים פה יחס של עין שלא תדע שובע".עם ד"ר משה קריגר, הרופא שטיפל בה בצפת, קשרה רחל קשרים חמים במיוחד ובכמה מן המכתבים היא מספרת על כך לשולמית. עדותה זו מצטלבת עם תיאורו של קריגר עצמו, שאורי מילשטיין מביא בספרו: רחל, שירים, מכתבים, רשימות, קורות חייה, 1985, ע' 44: "בצאתה את בית החולים עברה לתל-אביב. גם אני עקרתי לשם והייתי מבקר אצלה לעתים. תמיד הייתה מסיטה את השיחה מענייני המחלה לשאלות ספרות ורוח. ובשובי לביתי מביקור אצלה הייתי מוצא בשולי חלוקי הלבן פתקים כחולים ועליהם רשומים שיריה".
במכתביה של רחל ניכרת התביעה למסירות מצד ידידיה  ולעומתה גאווה ואי רצון להסתמך על עזרתם. היא מקטרגת על ידידים ששכחו אותה אבל די היה במעט תשומת לב כדי להפיג את מרירותה. האכזבות שהנחילו לה ידידיה לא גרמו לה לוותר. היא ממשיכה לכמוה לחום האנושי ומשלימה עם הפירורים. רגע אחד אחר כך היא מסתגרת, בוחרת בבדידות ואינה רוצה בנדבת אהבה: "אינני מחשיבה את יחסם הטוב של "סתם" מכירים כי בתקופה נפשית זו, העוברת עלי, אני זקוקה ליחס יציב ואיתן, שאיננו מתפורר ממילת רוגז אחת ויודע להבין ולסלוח. ועל כן עשיתי ליקוידציה לכל מכירים סתם". גאווה ופיוס, קנאה וסליחה מתחלפות זו בזו. נראה שלתחושת הבדידות והבגידה אכן הייתה אחיזה במציאות. בספרם של מרדכי שניר ושמעון קושניר רחל ושירתה מבחר דברי זכרונות והערכות, 1971, שבו נאספו דברים שכתבו עליה ידידיה ומכריה רבים מהם כותבים על נקיפות המצפון שאחזו בהם נוכח מותה בבדידות.

קטע ממכתבה האחרון של רחל לשולמית, שבועות ספורים לפני מותה
בכל זאת מצאה לה רחל מפלט מן הבדידות בהומור. לא ארחיב על כך. בהקדמה לפרסום מכתביה באתר האינטרנט שלנו הקדיש מוקי צור מקום נרחב להומור בעולמה של רחל. ואכן ההומור ניכר ברבים מן המכתבים. אחת הדוגמאות היא תיאורה את המתרחש בבית החולים בצפת בעת אשפוזה שם, תמונה שיכולה הייתה להצטייר כתמונה עגומה של חולים אשר סובלים מאוד מן השחפת אך תחת עטה של רחל מודגש הגיחוך שבאומללות. במכתב אחר מבית החולים בצפתהיא כותבת: "איזו מתת אלוהים הוא הומור, וכמה יקר המציאות! לו קמו לנו בספרותנו העברית דיקנסים ומרק טווינים, ולא – צר, צר על ילדי ישראל! הזוכרת את את דברי זרטוסטרה אלה: "בני אדם ממעטים לצחוק. רק זה חטאנו הקדמון".ואת ההומור של רחל ראתה גם שולמית קלוגאי לנגד עיניה כשכתבה את דברי ההספד על רחל: "כולנו מכירים את שירי רחל, שירים ליריים, ספוגי תוגה וסבל. אולם רק מועטים יודעים באיזה חוש מבורך של הומור חוננה המשוררת...". דבריה של שולמית מבטאים במידה רבה את הפער בין רחל של השירים ורחל של המכתבים וחיי היום יום.  

שיריה ומכתביה של רחל מלמדים על הפער העצום בין הרצון לחיות חיים שוקקים ומלאים עשייה וקשרים אנושיים ובין הבדידות הגדולה שנכפתה עליה עם מחלתה. היא מתארת בפני שולמית את מכאוביה. ניכר שהיא סובלת מאוד ממחלתה, שזו משביתה אותה מעשייה. היא חוזרת ומתלוננת על אובדן ההשראה וחוסר יכולתה לכתוב: "אני, כלומר בת שירתי, מנמנמת (בחינת הר געש נרדם...). אפשר לומר שבמשך חודשים לא נגעתי בקולמוס – היאומן כי יסופר?". ועם זאת, היא מסרבת להיות אומללה ומתעקשת להמשיך לחיות, לכתוב, להשכיל, לשמור על הקשרים החברתיים שלה. היא לא מפסיקה לרגע להיות מעודכנת בשירה ובספרות, היא מקפידה לבקר בתיאטרון ומכתביה עוסקים הרבה פחות ממה שהיינו מצפים במחלתה ויותר בעולמה החברתי והתרבותי. 
לאחר מותה נקברה רחל בבית הקברות שעל שפת הכנרת ביום ל' בניסן תרצ"א (16 באפריל 1931) והיא בת 41 שנים. רחל, שמפאת מחלתה, נאלצה להתרחק מן המקום אותו אהבה כל כך, ששיריה ביטאו את געגועיה העצומים לחיי ההגשמה בכנרת ובדגניה, ושמכתביה לעומת זאת ביטאו הסתגלות למציאות החיים בעיר ויכולת ליהנות מן החיים שנכפו עליה נוכח מחלתה, נקברה בכנרת על פי בקשתה כפי שביטאה אותה בשירה:
אם צו הגורל
לחיות רחוקה מגבוליך –
תתניני כנרת,
לנוח בבית קברותיך


רחל

* ניתן לצפות בכלל המכתבים באתר האינטרנט של הארכיון: http://www.archives.gov.il/ArchiveGov/pirsumyginzach/HistoricalPublications/Rachel/




איך חוגגים את ל"ג בעומר כאשר הוא חל במוצאי שבת?

$
0
0
"
מי שלא ראה את שמחת ל"ג בעומר על קברו של רבי שמעון בן יוחאי במירון לא ראה שמחהמימיו, שישראל עולים לשם המוניות של חגיגה בשירים ובכל כלי שיר ובאים מכל המקומותמערי אלוקינו ומארצות אדום וישמעאל ועומדים שם לילה ויום ולומדים... ומתפלליםואומרים מזמורים". (ש"י עגנון)
חגיגות לג בעומר בחצר מערת רשב"י בשנות ה 20  של המאה ה 20 בהשתתפות ערבים ודרוזים

בל"ג בעומר נוהרים מאות אלפים למקום ציון קברו של רבי שמעון בר יוחאי למרגלות הר מירון לחוג שם את החג. במקום נערכת הילולה בת ארבעה ימים. שמחת הילולהנקשרה ליום זה, בשל המסורת כי זהו יום פטירתו של רשב"י, וכן בשל המסורת כי קודם פטירתו גילה לתלמידיו סודות מתורת הקבלה.  עדויות קדומות על חגיגות הילולה בל"ג בעומר על קברו של רשב"י במירון קיימות כבר מהמאה ה-16. תלמידו של האר"י, רבי חיים ויטאל, כתב לראשונה על כך שי"ח באייר הוא "יום שמחתו של רשב"י". ומאמצע המאה ה-18 יש עדויות על עלייה של תושבים רבים בארץ ישראל לקברו של רבי שמעון במירון בל"ג בעומר.
עליה לקבר הרשב"י בסביבות 1920
 
 
דחיית אירועי ל"ג בעומר ממוצאי שבת
חגיגת ל"ג בעומר במוצאי שבת השנה מחזירה אותנו לדיון שנערך בארץ לפני שנים רבות בסוגיית הסתירה שבין קיום מצוות ל"ג בעומר ובין חילול שבת. בחודש שבט של שנת תשכ"ו (1966), כחודשיים טרם מועד החג, פנה הוועד למען השבת למשרד הדתות בבקשה לדחות את אירועי ל"ג בעומרבהר מירון ליום ראשון מפאת החשש לחילול שבת: "אין דרך אחרת למנוע חילול שבת קודש אלא על ידי דחיית ההדלקה ממוצאי שבת ליום ראשון ולהודיע לקהל הרחב בעוד מועד כי במוצאי שבת לא תתקיים ההדלקה הרשמית ולא ירשו כל הדלקה". בעקבות הפנייה פרסמה הרבנות הראשית הנחייה ברוח זווהפיצה אותה בקרב רבני הערים, שמצידם העבירו את המסר לקהל הרחב באמצעות כרזות כגון זו:


גם בשנה שלאחר מכן חל ל"ג בעומר במוצאי שבת. אז לא הסתפקה הרבנות הראשית בהנחייה לגבי האירועים במירון ופנתה אל משרד החינוך ואל מנהלי בתי הספרוביקשה מהם להורות לתלמידיהם להקפיד שלא ללקט עצים למדורה במהלך השבת ולא לערוך את העצים עד לסיום תפילת ערבית של מוצאי שבת בבית הכנסת. המכתב מבקש להנחות את התלמידים לקחת רק עצים ודלק שהם רכושם...או שהם הפקר גמור - הכל כדי שלא יבואו לידי חשש גניבה או גזל ולנצל הזדמנות זו כדי ללמדם מהי "מצווה הבאה בעברה".
בשנת 2012 יצאה הרבנות הראשית בהחלטה שבשנים שבהן ל"ג בעומר יחול במוצאי שבת, יידחו אירועי הדלקות המדורות וההילולה שבמירון ליום ראשון בערב, י"ט באייר, ל"ד בעומר.
ישנם המתנגדים להחלטה, באומרם שלל"ג בעומר יש השלכות הלכתיות, כגון הפסקת מנהגי האבלות של ספירת העומר, ואם דוחים את אירועי היום ייווצר בלבול. בנוסף, ישנה טענה שעלתה האומרת כי הזזת חג ומועד לתאריך אחר היא שלב ראשון לפני ביטולו, ושאין לשנות את מועדם של מועדים רק בגלל אנשים שאינם שומרים שבת.

איסוף קרשים למדורת ל"ג בעומר


מחאה תרבותית: "מלכת האמבטיה" מוצגת בתיאטרון הקאמרי - 43 שנה להעלאת המחזה

$
0
0

הצגת המחזה בקאמרי / ויקיפדיה
 "ומה שהכי נפלא זה שאנו צודקים, צודקים תמיד, צודקים עד כדי דמעות; מה נפלא ללבוש את הצדק כמו תחתונים כשאיש לא יודע כיצד הוא נראה מבפנים"

על היצירה
הימים ימי מלחמת ההתשה, 1970, החברה הישראלית מצויה בתחושת גאווה ואופוריה –בעקבות ניצחונה הגדול של ישראל במלחמת ששת הימים. התחושה היתה בקרב רוב הציבור כי אנו בלתי מנוצחים...

באותה עת, המחזאי חנוך לוין כותב ומעלה את המחזה הסאטירי "מלכת האמבטיה"בתיאטרון הקאמרי.
"מלכת אמבטיה", נכתב כתגובת נגד למה שלוין ראה כזחיחות-דעת שאפיינה את הימים שלאחר הניצחון במלחמת ששת הימים. יצירה זו בנויה מעשרים ואחד קטעים, חלקם שירים וחלקם רבי-שיח, אשר מציגים את המצב הפוליטי ואת המדיניות של אותם ימים שלאחר המלחמה כחסרי כיוון ואת הגאווה הישראלית כנפיחוּת. כל אלה מוצגים בנלעגות החריפוֹת האופייניות ללוין. לוין חזה במחזה זה את הבעיות המדיניות העלולות להיגרם עקב תוצאות המלחמה.
המחזה בוטה וקשה ובא להציב מראה לחברה הישראלית ובעצם לשאול כל אחד ואחת מאתנו מה קרה לנו? האם לזה רצינו להגיע?
תגובות
אולי משום שהועלתה על בימת תיאטרון ממוסד, בעיצומה של מלחמת ההתשה, ההצגה עוררה סערת רוחות ציבורית חסרת תקדים: צופים הפגינו והתפרעו במהלך ההופעות בטענה כי המחזה הוא "מכלול דיאלוגים דפקטיביים ופזמונים המכוונים לזרות מלח על הפצעים הפתוחים".
נשלחו מכתבי איום והממשלה שקלה להפסיק לתמוך כספית בתיאטרון.
ההצגה ספגה ביקורות קשות מקיר לקיר, ולוין מתבקש לאחר לחץ על המועצה לביקורת סרטים ומחזות לתקן ולערוך חלקים פוגעניים במיוחד מן המחזה. שלום רוזנפלד חבר המועצה לביקורת סרטים ומחזות חווה דעתו ומחליט כי יש להתיר את ההצגה בכללותה אך יש להשמיט מס' קטעים טעונים, וקטעים אחרים יש לתקן. (ארכיון המדינה, ג/5245/2).
נושא ההצגה ותוכנה מגיע כמובן גם לדיון בישיבת הממשלה, בי"ח בשבט תשל"ג, 21 בינואר 1973. ראש הממשלה, גולדה מאיר מבקרת את המחזה באומרה כי אין זו אמנות לפגוע באם שכולה. "....אני איני יודעת איזה אומץ לב נחוץ כדי לפגוע באם שכולה. מה האמנות הזו, מה ה"ליברליות" הזו? מה הפרוגרסיה הזו?...  ומודיעה כי תצביע נגד ההחלטה להציג הצגה זו. "...אני אצביע פה נגד. אם זה יעבור לכנסת. אני אצביע בכנסת נגד. אם הסיעה תאפשר לי, אדבר גם בכנסת נגד זה..." [ארכיון המדינה, א/60/1].
לאחר שצונזרו ממנה קטעים פוגעניים (ארכיון המדינה, ג/5245/2) ההצגה יורדת מן המסכים לאחר תשעה-עשר מופעים. 
גולדה הוסיפה וביקרה את ההצגה ובמכתב תגובה לאב שכול, גולדה מביעה סלידה ועצבות [ארכיון המדינה, א/7086/9] מתוכן הדברים הנאמרים בהצגה ומציעה לו לפרסם את מכתבו כדי שכלל הציבור ידע כיצד מרגיש אב שכול שנתן את היקר לו מכל למדינה.  
המדינה כולה רעשה וגעשה בעקבות העלאת המחזה, והעיתונים הוצפו בכתבות בעד ונגד הצגת המחזה.
עיתון הצופההגדיר את המחזה "כפיגור, עיוות וגסות.." וכותב: "...אין אנו מחפשים את מתינו על כוס קפה, אלא מבכים אותם בלב דואב..."
מנגד עיתון מעריבכותב תחת הכותרת: "דברים בוטים – דעה אחרת" כי הסאטירה של חנוך לוין איננה יוצאת בשום פנים ואופן כנגד צה"ל, או כנגד אלמנות ואבות שכולים, היא יוצאת כנגד מצב שבו ממסחרים לא פעם את המלחמה, את הגבורה, ואפילו את הנורא מכל – אובדן חיים אדם.
על אף הציניות החבויה, התקבלה התנצלותו של לוין על הממסד והקהל.
חנוך לוין נפטר ממחלת הסרטן ב-18 באוגוסט 1999.
ביוני 2010, 40 שנה בדיוק אחרי הורדת ההפקה המקורית, הועלתה בחוג לאמנות התיאטרון באוניברסיטת תל-אביב ההצגה "מלכת אמבטיה 1970.2010", הפקה זו מהווה סוג של התמודדות מחודשת עם הקברט הסאטירי המקורי, בנוסח שונה, בבימויו של מרט פרחומובסקי.
קטע וידיאו מתוך ההצגה, בנוסף גם תגובתו של חנוך לוין על הסערה שעורר.


פתיחת מוזיאון יהדות פולין בוורשה, בסימן 50 שנה לפרשת הביתן הישראלי באושוויץ

$
0
0
במהלך חודש אפריל, נתבשרנו על פתיחת המוזיאון לתולדות יהדות פולין, שהוקם בוורשה. כתב 'הארץ' עופר אדרת, שביקר במקום, סקר בהרחבהאת אירוע פתיחת המוזיאון, שעל התערוכה בו המתארת אלף שנות חיים יהודיים, עמלו 120 היסטוריונים ובהם גם אישים מישראל. 3 מיליון יהודים חיו בפולין לפני מלחמת העולם השנייה, ובוורשה הם היוו שליש מהאוכלוסייה הכללית. המלחמה קטעה את ההיסטוריה היהודית של פולין, כשיותר מ-90% מבני הקהילה נספו.
בשנת 2009, כחלק מפרסום ספרי התעודות למדיניות החוץ של ישראל, ראה אור כרך נוסף, שנערך בשיתוף פעולה בין המינהל הראשי של הארכיונים הממלכתיים בפולין וארכיון המדינה (בעריכת מרקוס זילבר ושמעון רודניצקי). מטרת הסקירה, הייתה הצגת מכלול היחסים ההדדיים בין הרפובליקה הפולנית העממית ומדינת ישראל, בין השנים 1967- 1945. בין הצדדים נוצר קשר עוד לפני הקמת המדינה, בעניינים הנוגעים לסדר היום של הסוכנות היהודית ולגופים קומוניסטיים פולניים שפעלו בברית המועצות. תאריך הסיום של התעודות בכרך, מציין את מועד ניתוק היחסים על ידי פולין עקב מלחמת ששת הימים.
 
יחסי המדינות היו מורכבים, וחלו בהם עליות וירידות תכופות. הפולנים הביעו מחויבות באו"ם להקמת מדינה יהודית, ואף הגבילו את היחסים עם מדינות ערב נוכח האינטרס הישראלי. ישראל מצידה, ראתה חשיבות בקשר איכותי עם הפולנים, על מנת לאפשר את עליית שארית הפליטה. עם הדרדרות היחסים עם ברית המועצות, ישראל אף ביקשה את תיווך פולין לטובת שיקומם.
כאמור, היו גם מגעים פחות חיוביים. בהתאם למדיניות ההגירה של ישראל, פעלו הדיפלומטים הישראלים בפולין על מנת לשמר קשר עם יהודי פולין, דבר שגרר לעיתים מתח ביחסים בין המדינות. גם סוגיית מחנה ההשמדה אושוויץ כסמל לשואה, עוררה מתח. לאחרונה, סקרה עובדת הארכיון, את עליית יהודי גומולקה לישראלבבלוג האנגלי שלנו. עם פתיחת המוזיאון בוורשה, אנו מבקשים להעלות בקצרה פרק נוסף מתוך ספר התעודות, הנוגע בנקודת דריכות אחת בין המדינות.
נושא ההנצחה על אדמת פולין עורר הדים נרחבים בדיוק לפני 50 שנה, במה שזכה לכינוי 'פרשת הביתן הישראלי באושוויץ'. באותם הימים, קבע הוועד הבין-לאומי להנצחת קורבנות המחנה, כי מדינות המעוניינות בכך יוכלו להקדיש תערוכה לאזרחיהם. העניין נדון בפולין בכל הדרגים, ונתבקשה חוות הדעת של ידידי פולין בישראל. במאי 1962, הודיעה ממשלת ישראל על הסכמתה להקים את הביתן. בחודש דצמבר, החליט הוועד הבין-לאומי פה אחד, בעד הקמת ביתן ישראלי באתר. בקרב הממשל הפולני הדעות בעניין היו חלוקות, עקב החשש שתוכן התצוגה בביתן יהיה חד צדדי ובעל אופי ציוני, ראקציוני. עוד נטען, כי ישראל אינה מייצגת את העם היהודי, מה גם שכלל לא הייתה קיימת בתקופת השואה. כחלופה, הוצעה הקמת ביתן יהודי במסגרת הביתן הפולני.
בחודש מאי 1963, נפגש שגריר ישראל בפולין אביגדור דגןעם מנכ"ל משרד החוץ הפולני יאז'י מיכאלובסקי בוורשה. הפגישה תוקצרה לאחר מכן על ידי שני האישים בנפרד. להלן רשמיה מהזווית הפולנית: "קיבלתי את מר דגן לשיחה על פי בקשתו. הוא ביקש את תשובתנו בעניין הביתן הישראלי. השבתי, שאנחנו לא רואים אפשרות לממש הצעתם. שואת יהודי פולין תמצא את ביטויה המלא במוזיאון אושוויץ, שיציג את הטרגדיה של כל אזרחי פולין שנכלאו ונרצחו שם על ידי הנאצים".
דגן, תיאר את חילופי הדברים במכתבו אל מנהל מחלקת מזרח אירופה במשרד החוץ, באופן הבא: מיכאלובסקי הודיע לי, שהוחלט סופית לא לאשר את הקמת הביתן. יתכן והייתי צריך לעבור על הודעה זו בשתיקה, אך בכל זאת עניתי. עניתי שאיש בארץ לא יבין את ההחלטה. אין יהודי בעולם שיבין, כי ממדינת ישראל אשר עליה חלמו אלפי הקורבנות של אושווינצ'ים, ואשר בה חיים היום המספר הגדול ביותר של אלה שנשארו בחיים, איש לא יבין שמישראל נמנע לעשות לזכר הקורבנות היהודים אפילו מה שאושר לעשות לגרמנים - ביתן מזרח גרמני".
האם הוקם לבסוף ביתן ישראלי או יהודי? על כך ראו פרסום נוסף.
בתחילת חודש מאי, יתקיים באוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם בית התפוצות והמוזיאון לתולדות יהודי פולין דיון בעניין המוזיאון החדש בוורשה והקשר הישראלי.

להרחבה נוספת על כרך התעודות, ניתן לצפות בתוכנית יומן קריאה:

הביתן היהודי באושוויץ - מפעל הנצחה לאומי

$
0
0
בפרסום הקודם, סקרנו בהרחבה את פרשת הביתן הישראלי במחנה אושוויץ, כפרק ביחסי ישראל פולין. כאמור, הקמת הביתן לא יצאה אל הפועל, והוחלט כי הנצחת הקורבנות היהודים תבוצע במסגרת מה שכונה - הביתן היהודי. בדצמבר 1977, יצאה משלחת מישראל, על מנת לסייע בעיצוב הביתן היהודי במחנה אושוויץ. הביתן, המציג את ההיסטוריה של המרטירולוגיה היהודית, נחנך באפריל 1978. להלן צילומי ביקור המשלחת ועבודתם, כפי שנמסרו לנו באדיבות ארכיון בית לוחמי הגטאות.
כמה מחברי המשלחת שיצאה לאושוויץ לסייע בעיצוב הביתן היהודי
צבי שנר, יצחק ארד רודניצקי ומיכל ארד - דצמבר 1977
ארכיון התצלומים / בית לוחמי הגטאות

ישיבה של הגוף שתכנן ועיצב את הביתן היהודי במחנה אושוויץ
שני מימין: יצחק ארד רודניצקי - דצמבר 1977
צילום: z. loboda / מוזיאון אושוויץ

הכניסה לביתן היהודי בבלוק מס' 27 באושוויץ, נחנך באפריל 1978
 ארכיון התצלומים / בית לוחמי הגטאות
משנת 1960, מוצגות במחנה תצוגות לאומיות בעשרות ביתנים. תחזוקת הביתנים והתכנים המוצגים בהם, נמצאים בידי מדינות שונות שאזרחיהן נספו במחנה בזמן המלחמה - כשבשנים האחרונות חודשו ורועננו חלק מן התצוגות. בביתן היהודי, מספר 27, מוצגת מ-1968, תקופת השלטון הקומוניסטי בפולין, תצוגה הכוללת בעיקר תמונות ישנות בשחור-לבן של יהודים בגטאות ובמחנות.          

בשנת 2005, ביקר במקוםראש הממשלה אריאל שרון, יחד עם שגריר ישראל בפולין דוד פלג, ומזכיר הממשלה ישראל מימון. לדברי מימון, שרון התרשם ש"אם ישראל לא תיקח אחריות על המקום, אף אחד לא יטפל בו". 
בעקבות זאת, החליטה הממשלה בישיבה מיוחדת לציון יום הזיכרון הבינלאומי הראשון להנצחת קורבנות השואה, על פרויקט שימור וחידוש הביתן. במסגרת החלטת ממשלהנוספת שנערכה לאחרונה בנושא, הוגדר לכך תקציב מיוחד.

יש לנו עוד, על תחילת הקשר המיוחד בין מדינת ישראל לרפובליקה הפולנית - צפו כאן.

תיעוד ויזואלי של פתיחת הצירות הישראלית הראשונה בעולם

$
0
0

בהמשך לפרסום שעסק בנושא יחסי ישראל - פולין, אנו מצרפים סרטון וידאו ותמונות, המתארים את אירוע פתיחת הצירות הישראלית הראשונה לאחר הקמת המדינה – בפולין. האירוע התקיים בסוף חודש ספטמבר 1948, ונערך במעמד נשיא פולין ואנשי רוח. יהודי פולין, שארית הפליטה ממלחמת העולם השנייה, עמדו נרגשים תחת הצירות ומחאו כפיים בעת הנפת הדגל. ישראל ראתה חשיבות רבה במעמד זה, עקב הצבעת פולין באו"ם בעד הקמת המדינה. הציר הנבחר הוא ישראל ברזילי.


משלחת ישראל לפולין. משמאל לימין: מזכיר ראשון, ד"ר כנען;
מזכיר עיתונות, יעקב פטריזל; ציר, ישראל ברזילי;
נספח קונסולרי, פנחס דגן; מזכיר שני, שלמה גל.
ספטמבר 1948, לשכת העיתונות הממשלתית 
הציר ברזילי בביקורו הרשמי בוורשה, בדרכו להגיש את כתב האמנה
שלהי 1948, לשכת העיתונות הממשלתית
הנפת דגל ישראל בצירות ישראל בוורשה, ספטמבר 1948
בצילום: הציר ברזילי והנספח דגן / ארכיון המדינה

"בקשתי היא שלא תאפשר לדון אדם למיתה" - נלי זק"ש מבקשת מבן גוריון שלא להוציא להורג את אייכמן

$
0
0
במלאת 43 שנים למותה של המשוררת והמחזאית היהודיה, נלי זק"ש  (12/5/1970) אנו מביאים מכתב שכתבה לראש הממשלה דוד בן גוריון מ- 27 במרס 1962, אחרי גזר הדין במשפט אייכמן וזמן קצר לפני ביצועו. מכתב זה שמור בארכיון המדינה בתיקי משרד ראש הממשלה, הגדושים בפניות של אנשים מכל העולם מאותה תקופה, שהביעו את דעתם ביחס לסוגיית עונש המוות אשר הוטל על אייכמן.המכתב פורסם כבר לפני שנתיים בפרסום נרחב על פרשת מעצרו ומשפטו של אייכמןבאתר ארכיון המדינה.

נלי זק"ש ביקשה מבן-גוריון לא להוציא את אייכמן להורג: "דווקא מכיוון שאני עדיין רואה את עצמי כאדם נרדף, דומה שיורשה לי להביע את בקשתי זו מבלי שאיחשב מתנשאת". כאברהם שניהל משא ומתן עם האל על גורלה של העיר סדום בשביל מעט הצדיקים שיש בה כך היא מבקשת תקופה של חסד עבור אותם בודדים באירופה שסיכנו את עצמם למען הצלת יהודים:



בבית החולים בֶּקוֹמבֶּרגָה, ברומה 4
27 במרס 1962
כבוד אדוני הנשיא [ראש הממשלה],
 באמצעות מילים שהבשילו בזמנים הרי גורל ברצוני להביע בפניך את שמרגש אותי עד עמקי נשמתי. בעיצומה של המלחמה ניצלתי מברלין ההיטלראית והגעתי לשוודיה עם אמי הזקנה והחולה הודות למאמציהם של המשוררת סלמה לגרלף והנסיך אויגן, שניהם כבר אינם בין החיים. כיוון שכך יודעת אני נכוחה מה פשרם של הליכה בגיא צלמוות ושל אבדן היקירים כתוצאה ממות קדושים מזעזע. ולמרות הכול, ביצירתי ניסיתי להעלות את זכרם של אותם שביבי אהבה קדושים שזכינו להם אף בלילות החשוכים ביותר. שאלמלא כן גם לא הייתי מסוגלת לנסח את מכתבי זה אליך. בקשתי היא שלא תאפשר לדון אדם למיתה. אחד מני רבים שקיבלו פקודות לבצע מעשי זוועה. ישראל בורכה במילותיו של אברהם: 'אולי ימצאון שם [בסדום] עשרה צדיקים?', ואני עצמי מכירה צדיקים שכאלה, שסיכנו את חייהם ולעתים קרובות אף שילמו את המחיר רק על מנת להציל [אחרים]. הצדיקים הללו פעלו גם בתקופתו של היטלר, והחתומה מטה היא אחת מניצולותיהם. אל נא תאפשר גזר דין מוות לאייכמן. הצדיקים פעלו גם בגרמניה ולו רק בעבורם יש לקיים תקופה של חסד. דווקא מכיוון שאני עדיין רואה את עצמי כאדם נרדף, דומה שיורשה לי להביע את בקשתי זו בלי שאיחשב מתנשאת. האפשרות היחידה לסבול את החיים הללו ולהמשיך ליצור קיימת עבורי רק הודות לאהבתם ולטוב לבם של חבריי השוודים ושל אלה שחיים בחו"ל.
בהערכה עמוקה כלפיך אדוני הנשיא, כמגן המולדת, מעבירה אני מילים אלה מלבי אל לבך!
שלך,
נלי זק"ש



במכתב היא מכנה את בן גוריון "מגן המולדת" ומצרפת שיר משלה:


כָּל כָּ‏ךְ בּוֹדֵד הוּא הָאָדָם
תָּר אֶל הַמִּזְרָח
שֶהַתּוּגָה עוֹלָה שָׁם בִּפְנֵי-הַדִמְדּוּמִים
אָדֺם הוּא הַמִזְרָח מִקּוֹל קְרִיאַת שֶׂכְוִי
הוֹ שְמַע קוֹלִי –
בְּבֻלְמוּס-הָאֲרָיוֹת
לְהִסָּפוֹת
בְבָרָק צוֹלְפָנִי שֶל קַו-הַמַשְוֶה
הוֹ שְמַע קוֹלִי –
בְּצָפוֹןכָּחֺל שֶל שׁוֹשַנַת-רוּחוֹת
לָעוּר עִם לַיְלָה
וְצִיץ שֶׁל מָוֶת כְּבָר עַל עַפְעַפַּיִם
וְהָלְאָה, אֶל הָעַיִן –

(תרגם את השיר  שמעון זנדבנק, 1967)

נלי זק"ש

למרות שהייתה מוכרת וידועה ביצירותיה ברחבי העולם  - הציבור הישראלי הכיר אותה פחות והתוודע לה כשחלקה ב- 1966 עם הסופר ש"י עגנון את פרס הנובל לספרות. נלי זק"ש נולדה בברלין ב-1891. בשנת1940 הייתה מועמדת לעבודות כפייהאצל הנאצים, ורק התערבותה של הסופרת השבדית המפורסמת סלמה לגרלףהצילה את חייה. לגרלף עירבה בהצלתה את משפחת המלוכה השבדית, ונלי זק"ש ואמה הזקנה חולצו מגרמניה והובאו לסטוקהולם.

שירתה של נלי זק"ש השתנתה לחלוטין עם השואה, והיא הפכה לשירת קינהעל העם היהודי שהושמד במחנות ההשמדה. בהמשך לעמדה שביטאה במכתבה אל בן גוריון ב- 1962 אמרה נלי זק"ש בטקס פרס המו"לים הגרמני היוקרתי, בו זכתה ב- 1965 דברים בזכות ההתפייסות עם הגרמנים, והצהירה, שחרף הנוראות שעברה היא ועמה, הריהי מאמינה באפשרות של קיום גרמני אחר.

חלק מן המקור בגרמנית (המכתב והשיר):

 


 




"ועתה כל מה שהנכם מוצאים לנחוץ בעניין ההגנה עשו. בנו כל הדרוש ואל תתחשבו בשבת קדשנו. זה לא רק מותר, אלא חובה לעשות. וה' יגן עליכם ויחוש ישועתו..." – דברי הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג למגיני גוש עציון - במלאת 65 שנה לנפילת גוש עציון במלחמת העצמאות

$
0
0


עץ האלון ההיסטורי  ("האלון הבודד") במרכז גוש עציון, על-יד אלון-שבות (מתוך "ויקישיתוף")

 
השבוע ימלאו 65 שנה לקרב האחרון על כפר עציוןולנפילת ישובי גוש עציוןבידיהלגיון הירדני, על פי הלוח הלועזי, שהייתה השלב הסופי במערכה על גוש עציון. כיבוש כפר עציון על ידי הירדנים והטבח שנעשה במגיניו התרחשו ב-13.5.1948, ג' באייר תש"ח (יום לפני הכרזת המדינה) ושלושת הישובים האחרים נכנעו למחרת. לפני כחודש עלה בבלוג פוסט לרגל ציון יום השנה העברילאירוע קשה זה. במסגרת פוסט זה פורסם דו"ח על הדיפת ההתקפה הגדולה על הגושב-14.1.1948. התקפה זו הייתה חלק ממצור ומערכה צבאית קשה שעברו על ישובי גוש עציון לאורך תקופה ממושכת מפרוץ מלחמת העצמאות ב-30.11.1947 ועד לנפילתם בידי הירדנים כחצי שנה לאחר מכן.

לרגל ציון יום השנה הלועזי לנפילת גוש עציון אנו מפרסמים כאן התכתבות מפברואר 1948 בין דב קנוהל, מזכיר כפר עציון בתש"ח, לבין הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג, הרב הראשי האשכנזי לארץ-ישראל, בנוגע לגבולות ההיתר לביצוע פעולות ביטחוניות בשבת מדין "פיקוח נפש". התכתבות זו התקיימה על רקע עובדת ההשתייכות של שלושה מבין ארבעת ישובי גוש עציון לתנועת "קיבוץ הדתי" (כפר עציון, עין צורים ומשואות יצחק היו קיבוצים דתיים בזמן שהקיבוץ הרביעי, רבדים, השתייך לתנועת "השומר הצעיר"). כפועל יוצא של זהותם הדתית והמערכה הצבאית הקשה שבה היו נתונים, התחבטו חברי כפר עציון והישובים הדתיים האחרים מידי שבת בדילמות הלכתיות לגבי השאלה אלו פעולות הכרוכות בחילול שבת ממלאות צורך בטחוני חיוני שהופך אותן למותרות מדין "פיקוח נפש" ואלו פעולות הן ברמת דחיפות נמוכה יותר המחייבת את דחייתן לאחר השבת או את ביצוען "בשינוי".  בנוסף להתכתבות המקורית אנו מפרסמים מכתב ששלח דב קנוהל לרבנות הראשית יותר מ-20 שנה מאוחר יותר המתייחס להתכתבות זו. שלושת המכתבים שמורים באוסף הרב הרצוג הנמצא בארכיון המדינה (באתר של ארכיון המדינה פורסם מבחר תעודותבנושאי דת ומדינה מארכיון הרב הרצוג).
 
דב קנוהל (מתוך "ויקישיתוף")
 


להלן שלושת המכתבים (הנמצאים בתיק שסימולו פ-4251/3): מכתב שכתב דב קנוהל לשני הרבנים הראשייםב-12.2.1948, העתק מכתב תשובה לא מתוארך מהרב הרצוג (שנכתב כנראה כמה ימים לאחר מכן) ו-מכתב שכתב דב קנוהל לרב זלמן דרוק מהרבנות הראשיתב-10.3.1971, שבו הוא מתאר את הרקע להתכתבות בינו לבין הרב הרצוג ב-1948, לקראת פרסום ספר שו"ת (שאלות ותשובות) של הרב הרצוג. מכתבו של קנוהל לרב הרצוג נכתב כחודשיים אחרי פרוץ השלב הראשון של מלחמת העצמאות. ארבעת ישובי גוש עציון היוו קבוצה מבודדת של ישובים המוקפים בכפרים פלסטינים ומייד עם פרוץ המלחמה הם נכנסו למצור מחמיר והולך ולשורה של התקפות מצד תושבי הכפרים המקיפים אותם. מצב קשה זה בא לידי ביטוי בתוכן ההתכתבות.
להלן רקע היסטורי קצר לאירועים המוזכרים במכתבים. בחלקה הראשון של המלחמה (30.11.1947 – 14.5.1948) עדיין הייתה ארץ-ישראל נתונה לשלטון המנדט הבריטי, אך הבריטים צמצמו בהדרגה את נוכחותם הצבאית ברחבי הארץ, באופן שאיפשר התפתחות של מאבק צבאי בין הישוב היהודי המאורגן, בעיקר כוחות "ההגנה" והפלמ"ח, לבין האוכלוסיה הפלסטינית בתוך גבולות שלטון המנדט (צבאות ערב ובתוכם הלגיון הירדני פלשו לארץ רק סמוך לסיום המנדט). המוקדים המרכזיים של המאבק בשלבי המלחמה הראשונים היו הישובים היהודיים המבודדים והדרכים המובילות אליהם שבהם התפתחה "המלחמה על הדרכים". אספקת הנשק, תחמושת והמזון לישובים אלה וכן העברת תגבורות התבצעה בשיירות ממוגנות שהותקפו פעמים רבות באש על-ידי תושבי הכפרים הפלסטינים שישבו סביב הדרכים המחברות בין אותם ישובים למרכזי האוכלוסיה היהודית. בחלק מהמקרים הצליחו המתקיפים למנוע את הגעת השיירות ליעדן או בדרכן חזרה במחיר חללים רבים שנפלו מקרב אנשי השיירות.

במקרה של ישובי גוש עציון התנהלה התחבורה בשיירות שהעבירו לגוש אספקה מירושלים בציר העובר דרך בית-לחם. דרך זו הייתה קשה במיוחד למעבר וכבר כעשרה ימים לאחר פרוץ המלחמה ב-11.12.1947 נערכה התקפה קשה על אחת השיירות שיצאה מירושלים לגוש שמנעה את הגעתה ליעדה וגבתה מאנשיה מחיר כבד של עשרה הרוגים, שעל שמו כונתה השיירה "שיירת העשרה".כחודש לאחר מכן ב-13.1.1948 נערכה התקפה על שיירה אחרת בדרכה חזרה מגוש עציון לירושלים שגבתה הפעם מחיר של שני הרוגים ולכן היא קיבלה את השם "שיירת השניים". למחרת ב-14.1.1948 נערכה התקפה ישירה על ישובי הגוש (שבה עוסק הפוסט הקודם) שנהדפה במחיר של 3 הרוגים ו-9 פצועים. התקפה זו עוררה צורך בתגבורת ובאספקה מידית לישובי הגוש, אך בשל הקושי בהעברת שיירות ממונעות הוחלט בפיקוד הפלמ"ח לשלוח תגבורת באמצעות מחלקת לוחמים שתגיע אל גוש עציון ברגל מכיוון המושבה הרטוב. מחלקת פלמ"ח שיצאה לדרכה אל הגוש בלילה ה-16.1.1948, שקבלה בדיעבד את הכינוי מחלקת הל"ה, התגלתה סמוך להגעתה ליעדה ונקלעה לקרב קשה מול תושבי הכפרים באזור שבו נהרגו  כל לוחמי המחלקה.

שרשרת אירועים קשים אלה החמירו את המצב הבטחוני של גוש עציון הנצור ואחת הדרכים שהוצעו להעברת אספקת נשק ותחמושת ופינוי פצועים הייתה באמצעות  הנחתת מטוסים קלים, שהיה צורך להכין עבורם מנחת מטוסים. בהקשר זה התעוררה בקרב מגיני הגוש השאלה האם מותר לבצע את עבודת הכנת המנחת גם בשבת במקביל לשאלות הלכתיות נוספות שהלכו והתרבו לגבי "גבולות הגזרה" של ההיתר לעבוד בשבת מדין "פיקוח נפש". בשתי הפסקאות האחרונות של המכתב מדב קנוהל לשני הרבנים הראשיים הוא התייחס להיתר שנתן כבר הרב הרצוג למגיני הגוש לבנות ביצורים בשבת בעקבות פרשת "שיירת העשרה" והציג את השאלה האם היתר זה תקף להבא גם לפעולות מסוג הכנת מנחת המטוסים (שכבר בוצעה בפועל קודם לכן): "אחרי ההתקפה על השיירה שלנו בכ"ח כסלו קבלנו הוראה מאת הרב הראשי מרן הרב הרצוג שליט"א, שמותר לנו לעסוק ביום השבת הקרוב בביצורים ובניין עמדות כפי הדרוש לנו. השבת עמדנו בפני שאלה דומה אצלנו: קשיי התחבורה הם חמורים. בעת ההתקפה הגדולה היו אצלנו בגוש פצועים, אשר הרופאים המקומיים לא יכלו לטפל בהם ובתנאים הרגילים לא היה שום סיכוי להעבירם. עקב זה הוחלט להכין מקום לירידת אווירונים בעת הצורך. האנשים שעבדו עם הטרקטורים בשטח זה פנו ואמרו כי גמר העבודה צריך לקחת עוד יומיים שלושה וביקשו רשות לעבוד גם בשבת, בהתחשב בזה כי אין אנו יודעים מתי שעת הצורך יכולה להתקרב. הדיעות ביננו היו חלוקות ולבסוף סוכם - כן לבצע את הדבר, בהתחשב בחשיבותו מבחינת הביטחון. נא להודיע לנו איך לנהוג במקרה דומה לזה בעתיד".

במכתב התשובה של הרב הרצוג הוא נתן להם היתר כמעט ללא הסתייגות וסיים את מכתבו  בברכה לבטחונם: "במקרה דומה לזה בעתיד – אם לא תספיקו לעשות מלפני שבת וכשפי שיקול דעתכם יש לחוש להתנפלות פתאומית באופן שתוכל להתפתח סכנה לגוש ע"י השביתה בשבת מהמלאכה הדרושה, מותר לכם... ומובן שתיכף לגמר המלאכה, השבת חוזרת לכל תוקפה. בברכה ובתפילה לשומר ישראל לשמרכם ולהצילכם ולהגן עליכם למענכם ולמען בית ישראל כולו". מעבר לתשובה ההלכתית יש חשיבות לדברי החתימה של המכתב המבטאים את הזדהותו של הרב הרצוג עם מתיישבי גוש עציון ואת דאגתו הרבה לשלומם שבאה לידי ביטוי גם בצירוף המילה "אחיכם" לפני חתימתו (הטקסט שבידינו הוא העתק של המכתב ולכן חתימת הרב הרצוג עצמה נעדרת ממנו).

המכתב השלישי שנכתב על-ידי דב קנוהל יותר מעשרים שנה אחרי האירועים שקדמו לנפילת גוש עציון והוא משקף מבט רטרוספקטיבי שלו על תקופה זו. בתחילת המכתב הוא מצטט את ההיתר שנתן הרב הרצוג לפעולות ביצורים בשבת בעקבות פרשת "שיירת העשרה" (זה הציטוט המופיע בכותרת של הפוסט) ומספר על האירועים הבטחוניים הקשים שהתרחשו בהמשך המערכה על גוש עציון לפני ואחרי חילופי המכתבים עם הרב הרצוג. בין השאר הוא מזכיר את שיירת נבי דניאלשנתקלה במהלך חזרתה מגוש עציון לירושלים ב-27.3.1948 למארב וקרב קשה, שגבה ממנה מחיר כבד של 14 הרוגים ו-40 פצועים. במוקד המכתב נמצאת סוגיית הצורך הבטחוני לעבוד בשבת. מעבר לשאלות ההלכתיות הוא מתייחס לקושי הנפשי הכרוך בעבודה בשבת עבור חברי כפר עציון הדתיים ומציין את העובדה ש: "חלק מהחברים נהגו במשך העבודה לשיר זמירות שבת או לדבר דברי תורה כדי לזכור על-ידי כך, כי שבת היום...".

המערכה על כפר עציון במלחמת העצמאות הסתיימה כאמור בנפילתו בידי הירדנים ובטבח שנעשה במגיני כפר עציון שבו נרצחו כמעט כולם (למעט ארבעה). קנוהל עצמו ניצל מהטבח בזכות העובדה שנפצע כמה ימים לפני הקרב האחרון ופונה למשואות-יצחק הסמוכה. לאחר כניעת משואות יצחק נשלח קנוהל לשבי הירדני שם שהה תשעה חודשים. ב-1954 הוא הוציא לאור את ספרו "גוש עציון במלחמתו", שהוא הספר המקיף ביותר על תולדות המערכה על גוש עציון.

 

שבעים שנה לעליה למצפה גבולות בנגב המערבי - מקבץ תמונות

$
0
0
מצפה גבולות  במערב הנגב, שעלה על הקרקע ב- 12 במאי ,1943 היה הראשון מבין שלושת המצפים– שלוש נקודות יישוב יהודיות שהוקמו בנגב בימי מלחמת העולם השנייה. שני המצפים האחרים הם רביבים שעלה על הקרקע ב- 7 ביולי ובית אשל שעלה על הקרקע בחודש אוגוסט של אותה שנה.
במלאת שבעים שנים להקמתו של מצפה גבולות מוצגות כאן חמש תמונות שצולמו על ידי הצלם  זולטן קרוגר בשנים הראשונות לקיומו של המצפה. האוסף של קלוגר שמור בארכיון המדינה.

הרקע להקמת המצפים:
בספר הלבןמשנת 1939נקבעו "תקנות הגבלה" על רכישה ויישוב של קרקעות בארץ ישראלעל ידי יהודים. בתגובה לכך, בהתאם להחלטה של התנועה הציונית, הוגברו רכישות קרקע על ידי הקרן הקיימת לישראל. עליהן הוקמו שלוש יחידות התיישבות שייעודן הראשוני היה בחינת הקרקע והאקלים לקראת התיישבות עתידית, ניסויי חקלאות, ובחינת תגובת הבריטיםלמהלך כזה. בהתאם לכך הוקם מצפה גבולות כתחנת ניסיון חקלאית (מצפה). שלוש שנים אחר כך שימש המצפה בסיס יציאה במבצע להקמת 11 הנקודותבמוצאי יום כיפור 1946. לאחר מלחמת העצמאות הועתק היישוב למקומו הנוכחי, כקילומטר צפונית מזרחית למצפה.

שלושת המצפים הוקמו בתבנית אחידה - חצר מרובעת מוקפת חומה, ובפינתה מגדל תצפית. בצלע אחת של הריבוע מבני המגורים, ובצלע השנייה מבני השירות. תבנית הבניה ניכרת בתמונותיו של קלוגר.
חשיבות המצפים הייתה בהחזקת הקרקעות שנרכשו בנגב והגברת הביטחון באזור. המידע הרב שנצבר בשלושת המצפים בעניין דרך החיים באזור, העבודה החקלאית והקשרים עם הבדוויםסייעו להקמת הנקודות.

 
אזור המגורים של קיבוץ גבולות מאחורי גדר מבוצרת

חברי קיבוץ גבולות פורקים משאית ליד חצר הקיבוץ

חלוץ זורע את השדות בקיבוץ גבולות בנגב
מגדל התצפיות והגדר המבוצרת בקיבוץ גבולות בנגב

שקיעה ליד קיבוץ גבולות בנגב

עוד על הקמת מצפה גבולות מתוך עדות אישית של אחד ממקימיו: http://www.gvulot.org.il/index.php/2008-01-25-13-44-44/2008-09-17-12-28-37
תעודות רבות מתקופת ההקמה של המצפה שמורות בארכיון הציוני המרכזי: http://www.zionistarchives.org.il/Pages/ArchiveSearchResults.aspx?k=גבולות&t=T2&v=&p=1

בחודשים הקרובים, לקראת מועד 70 שנה לרביבים ולבית אשל, נעלה תמונות מאוספינו שצולמו שם

"וחג הקציר ביכורי מעשיך אשר תזרע בשדה": תמונות מחג הביכורים בעין חרוד ותל יוסף, יוני 1938

$
0
0

החל מראשית ההתיישבות החדשה בארץ ישראלנוהגים במרבית המושביםהכפריםוהקיבוציםלערוך טקסי הבאת ביכורים, שבהם חוגגים גם את סוף הקציר. בטקסים אלו נוהגים המשתתפים להעלות מופע חגיגי עם שירים, ריקודים ותהלוכה של כלים חקלאיים מקושטים. טקסים אילו נוצרו כניסיון לתת צביון חילוני לטקסים הדתיים על בסיס אופיים החקלאי של החגים בתקופה שבית המקדש היה קיים. טקס זה שם דגש על כך שהביכורים הם מעשי ידי האדם ולא מתת אל הראויה לתודה.
טקס הבאת הביכורים הראשון נערך בקיבוץ עין חרוד, בשנות ה-20 של המאה ה-20 בהשתתפות קיבוצי הסביבה. עם השנים עבר הדגש מטקס המציין את העלאת הביכורים לבית המקדש לטקס שמהותו הצגת היבולים והישגי המשק היצרני.
אנו מביאים כאן מדגם של תמונות מאוסף הצלם זולטן קלוגר, השמור בארכיון המדינה, אשר צילם בארץ ישראל בשנות ה-30 וה-40. התמונות המובאות כאן הן תמונות שצילם קלוגר בטקס חג השבועות של הקיבוצים עין חרוד ותל יוסף ביוני 1938:











על טקסי הבאת הביכורים בקיבוצים ניתן לקרוא עוד ב: http://mop.ort.org.il/projects/shavuot/sha1_1.htm

תעודת הוקרה מנשיא המדינה שמעון פרס לארכיון המדינה על הכנת כרך ההנצחה לחיים הרצוג

$
0
0

פגישת בני משפחת הרצוג באירופה, 1946. מימין: יעקב הרצוג, הרב יצחק הרצוג וחיים הרצוג. ארכיון המדינה

בכל שנה ביום א' בניסן, ראש השנה למלכים, מתקיים בבית הנשיא טקס אזכרה משותף לנשיאים ולראשי הממשלה שהלכו לעולמם. מדי שנה מתמקד הטקס בנשיא אחד ובראש ממשלה אחד. השנה, בגלל נסיעת הנשיא פרס לאירופה, נדחה הטקס ליום ראשון ג' בסיוון, 12 במאי 2013. הפעם הוקדש הטקס לנשיא חיים הרצוג ולראש הממשלה דוד בן-גוריון. לפיכך הוענקו פרסים ותעודות הוקרה לזכרם של אישים אלה על ידי הנשיא שמעון פרס ועל ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו.
ארכיון המדינה זכה לקבל השנה תעודת הוקרה על הכנת הספר "חיים הרצוג הנשיא השישי: מבחר תעודות מפרקי חייו (1997-1918)". ספר זה, כמו שבעת קודמיו, מ"הסדרה להנצחת נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה" מהווה ביוגרפיה מתועדת: 183 תעודות שהכין חיים הרצוג (מכתבים פרטיים ורשמיים, נאומים ודברים שנשא בישיבות), בצירוף מבואות ותמונות. כרך זה "נערך בתבונה ובאחריות וניכר כי העורך בקיא בכל פרטיו" (יחיעם ויץ, "בין כתיבה היסטורית להנצחה", קתדרה, 134, טבת תש"ע, עמ' 165-162).
להלן שתי דוגמאות מכרך ההנצחה:
אחד הפרקים המרתקים בחייו של חיים הרצוג היה שירותו כקצין מודיעין בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה, תפקיד שהכשיר אותו לכהן פעמיים כמפקד חיל המודיעין של צה"ל. כקצין בריטי השתתף הרצוג בכיבוש גרמניה מסוף 1944 עד לכניעתה. גרמניה הנאצית נכנעה פעמיים, ב-7 במאי 1945 היא נכנעה לבעלות הברית המערביות ולאחר יומיים נכנעה גם לברית המועצות - אירוע המצוין במדינת ישראל באופן רשמי.
ב-8 במאי 1945 הגיב הרצוג על כניעת גרמניה במכתב אל הוריו: אביו, הרב הראשי לארץ-ישראל יצחק הלוי הרצוג ואמו הרבנית שרה הרצוג, ואל אחיו יעקב הרצוג, לימים מנכ"ל משרד ראש הממשלה. כמו כן דן המכתב בדאגתו לדודניתו אנט גולדברג שנעלמה בזמן השואה בצרפת. לימים נמצא מכתב אותו השליכה מהרכבת בדרכה לאושוויץ.
ב-1983 נבחר חיים הרצוג לנשיא השישי של מדינת ישראל והוא האחרון שכיהן בתפקיד זה במשך 10 שנים. מראשית כהונתו קרא להקמת ממשלת אחדות לאומית. בעקבות הבחירות לכנסת האחת-עשרה ב-1984 שהסתימו למעשה בתיקו בין גוש הימין לגוש השמאל שב וקרא, ואף פעל מאחורי הקלעים, להקמת ממשלת אחדות לאומית. הנימוקים להקמת ממשלה זאת היו התיקו הפרלמנטרי, האינפלציה שהגיעה ללמעלה מארבע מאות אחוזים בשנה והמלחמה בלבנון.
ב-5 באוגוסט 1984הטיל את הקמת הממשלה על מנהיג המערך דאז, חבר הכנסת שמעון פרס. גם במעמד זה, שב וקרא הרצוג להקים ממשלת אחדות לאומית. ואכן בספטמבר הקים פרס ממשלת אחדות לאומית המבוססת על רוטציה בתפקיד ראש הממשלה עם מנהיג הליכוד יצחק שמיר.

42 שנים ל"ליל הפנתרים" – האם גולדה מאיר אמרה או לא אמרה "שהפנתרים לא נחמדים"?

$
0
0
ב-19 במאי 1971 התארחה ראש הממשלה גולדה בכנס של ברית יוצאי מרוקו לציון סיום חגיגות המימונה. הכנס נערך יום לאחר הפגנה של תנועת "הפנתרים השחורים"בירושלים. ההפגנה נערכה ברישיון המשטרה, אולם גלשה לאלימות ובמהלכה תקפו מפגינים שוטרים באבנים ובקבוקי תבערה, וההפגנה קיבלה את השם "ליל הפנתרים". המשטרה מצדה הגיבה בכוח רב ונפצעו עשרות מפגינים ושוטרים. למעלה ממאה מפגינים נעצרו. בכנס סיפר שאול בן-שמחון לגולדה שהוא נפגש עם אותם שנעצרו בהפגנה, ומצא שכמה מהם דווקא בחורים נחמדים. גולדה מאיר ענתה לו לפי עדותה:  "שאלה שמתפרעים וזורקים ומשליכים בקבוקי מולוטוב על שוטרים יהודים, הבחורים האלו אינם נחמדים".
ארבעים ושתיים שנים חלפו והאמירה האלמותית של גולדה מאיר "הם אינם נחמדים", הפכה לאחד מתווי ההיכר של תופעת הפנתרים השחורים ושל תקופת ראשות הממשלה של גולדה מאיר בכלל. יתר על כן, אמירה זו עדיין מסמלת בזיכרון הציבורי במידה רבה את יחסה של הנהגת ישראל, ובעיקר את יחסה של גולדה שעמדה בראשה, אל ארגון הפנתרים השחורים. היא נתפסת כביטוי מובהק של יחס מזלזל, מתנשא ומתנכר מצדם כלפי כל מה שסימל הארגון. האמירה המיוחסת לה גררה גלים של ביקורת ציבורית כלפי גולדה מאיר והפכה אותה ליעד מרכזי בהפגנות של הפנתרים השחורים בהן נישאו כרזות וקריקטורות מעליבות בגנותה. אולם נשאלת השאלה האם אמרה גולדה את מה שמיוחס לה, ואם אמרה – מה הייתה כוונת דבריה? הנה שני מכתבים שמתייחסים לעניין ויכולים לסייע בהבנתו.    
מן המסמכים עולה שגולדה מאיר כאבה את האמירה שיוחסה לה ואת המשמעויות הציבוריות שנלוו לה. ב-1 בנובמבר 1971 כתבה לשאול בן-שמחון:  "מזה חודשים שמתנהל נגדי מסע השמצות המבוסס על אמירה שלי ש'הפנתרים אינם נחמדים". היאהכחישה את כוונת האמירה המיוחסת לה, הסבירה את הנסיבות שבהן אמרה מה שאמרה והסבירה שכוונה רק כלפי אותם מפגינים שזרקו בקבוקי תבערה על המשטרה ולא לכלל הארגון. את מכתבה סיימה במילים אלו: "אני בוודאי מוכנה לשמוע דברי ביקורת, אולם אינני מוכנה לשמוע השמצות המבוססות על עובדות מסולפות".
ארבעה ימים לאחר מכן ענה בן-שמחון לגולדה. במכתבו אישר בפני גולדה ש"הדברים אכן סולפו". הוא אישר את הנסיבות שבהן אמרה ראש הממשלה את מה שאמרה וכתב: "כי אכן אמרת את הדברים בהקשר עם זריקות בקבוקי מולוטוב". הוא הוסיף: "לאידעתי שסילוף הדברים הולך ומתפשט, וכי את מייחסת לסילוף זה חשיבות כלשהי"    
 אולם הדברים המשיכו לצבור תאוצה והדעה שגולדה אמרה ש"הפנתרים לא נחמדים" נותרה על כנה. כמי שעמדה בראשות ממשלה ששמה את הדאגה לשכבות המצוקה במקום גבוה בסדרי העדיפויות שלה, ראתה גולדה בכך חוסר צדק כלפיה, אולם לא חזרה בה מאמירתה בכוונתה המקורית. למעלה משנתיים לאחר האירוע, בפגישה עם באי כוח העיר אשדוד ב-16 יולי 1973, לאחר התפרעות של עולי גרוזיה בעיר, חזרה גולדה על טענתה לגבי נסיבות התבטאותה בנושא הפנתרים: "אני העזתי לומר בכנס של עולי מרוקו, למחרת היום, אמר בן-שמחון שהם בחורים נחמדים - שהם אינם נחמדים, כי בחורים הזורקים בקבוקי מולוטוב בירושלים – אינם נחמדים. מאז, ועד היום הזה – זה חטא שזורקים אותו בפני כל הזמן. אני מוכנה לומר זאת גם במערכת בחירות זו, שמי שזורק בקבוקי-מולוטוב – אינו נחמד".
 
לפרטים נרחבים על יחס מוסדות המדינה להופעת הפנתרים השחורים ראו: ארכיון המדינה, ארבעים שנה להקמת ארגון הפנתרים השחורים: מסמכים חדשים על תגובת מוסדות המדינה להופעתם.


יחי נשיא מדינת ישראל – 40 שנה לבחירתו של אפרים קציר

$
0
0

כהונתו של נשיא בישראל, מתחילה בטקס השבעה חגיגי הנערך במשכן הכנסת. על פי כללי הטקס, הנשיא עולה על דוכן הנואמים, מצהיר אמונים למדינת ישראל ומתחייב למלא את הכללים החלים עליו מתוקף תפקידו. בתום נאום הפתיחה שהוא מוסר, קורא יושב ראש הכנסת- 'יחי נשיא מדינת ישראל' והקהל במליאה משיב לו בקריאת 'יחי יחי יחי'".

המרוץ לנשיאות המדינה, שנערך בשנת 1973, לווה במיני סערה שהתרחשה במפלגת השלטון. מסע הבחירה הציב בישורת האחרונה שני מועמדים מובילים ממפלגת העבודה - סגן יו"ר הכנסת יצחק נבוןמחד, ואיש מכון ויצמן, המדען אפרים קצ'לסקי מאידך. בעיני רבים באותם הימים, נוצרה הזדמנות להציב בצמרת המדינה בן לעדות המזרח ובכך להפיג חלק מרגשות הקיפוח. בהקשר זה עלה שמו של נבון, שהעיד: "אינני זוכר שאי פעם הדגשתי את הנושא העדתי, אבל הדברים התגלגלו כך, שאנשים בעיירות פיתוח, מושבים, ורבים אחרים חשבו שהנה סוף סוף ימצא ביטוי לאותה כמיהה שאחד משלהם יגיע למעלה" (דבר, 25/3/1973). מי שנבחר לבסוף פה אחד בהצבעה החשאית במרכז המפלגה, היה פרופסור אפרים קצ'לסקי. "איש הבקי ברזי הטבע, אך יחד עם זאת הומניסט גדול", כדברי אהרון ידלין מזכיר המפלגה.

בחירתו של קציר על פני נבון, התקבלה ברגשות מעורבים בשורות המפלגה. עדות לתסיסה זו, באה לידי ביטוי במכתבו של דוד בן גוריון - שהיה אז בערוב ימיו, אל נבון שכיהן כראש לשכתו במשך עשור. המכתב פורסם בעיתון 'הארץ': "יצחק היקר. אני אחד מרבים המצטער צער רב על שהאיש היחיד שהיה צריך עכשיו להיבחר לנשיא המדינה – לא נבחר. אין לי כלום נגד האיש שנבחר. אני מוקיר מאוד את אפרים קצ'לסקי ואת פעולתו החשובה, אבל לא הוא היה צריך להיבחר".בסיכום דבריו הוסיף, "אני מאמין שהאומה העברית עוד תעמוד על זכותך זו, ועוד נזכה לראותך נשיא האומה".

מנגד, ביקש אהרון ידלין  לתקן את הרושם והאווירה שנוצרו: "..התמונה שבאה לידי ביטוי בעיתונות היא מעוותת, הוצגנו בראי עקום.. עם זאת, אין כל יסוד להטיל דופי בדרך הטיפול של המפלגה בסוגיה זו". הנימוק העיקרי שהציג היה, "שעל אף תכונותיו הנעימות של נבון, הוא עדיין לא הגיע למלוא שיעור קומתו על מנת להיבחר לנשיאות".

פרופסור קצ'לסקי, שהיה מצוי בארה"ב באותם ימים לטובת סימפוזיון לזכר אחיו אהרון, סיפר עם שובו שלאחר שקיבל פנייה מח"כ ידלין והשר גלילי, החל להתלבט ברצינות בסוגייה. לבסוף קיבל על עצמו את התפקיד, והסביר בראיון לדב גולדשטיין: "רציתי לשרת את העם במלוא יכולתי, כמו בכל שנותיי" (מעריב, 13/4/1973). הוא הדגיש כי לא נהנה מהדרך שבה נוהלו הדברים. "אפשר היה למנוע צער ורוגז מחברים רבים", כתב אל ידלין.

לימים, פנתה אל קציר ראשת הממשלה גולדה מאיר: "אם אמנם היה לי חלק בהחלטתך לקבל עליך את עול הנשיאות, אני גאה בכך".
הצבעה לנשיא המדינה - 10/4/1973
ראשת הממשלה מאיר בצאתה מהפרגוד בכנסת
באדיבות לשכת העיתונות הממשלתית
בימים אלו, עמל ארכיון המדינה על עריכת ספר הנצחה לנשיא אפרים קציר, מתוקף חוק ההנצחה לראשי ממשלה ונשיאים שהלכו לעולמם.לצפייה בכרכים שכבר ראו אור בסדרה בקרו באתר הארכיוןובאתר כותר.
 
במהלך חודש מאי 2013, העניק נשיא המדינה המכהן, מר שמעון פרס, אות הוקרה לארכיון המדינה, על פועלו בתחום הנצחת הנשיא חיים הרצוג. להרחבה נוספת קראו כאן.

מלחמה ושלום - תקופת כהונתו של הנשיא הרביעי אפרים קציר

$
0
0
השבוע נציין 40 שנה לבחירתו של אפרים קציר, לכהונה כנשיא מדינת ישראל. בפרסום נוסף בנושא, סקרנו את הוויכוח הפנימי שהתלהט במפלגת השלטון, בדבר הצגת מועמד מוסכם מטעמה לתפקיד. קציר, שחצה את קו הגמר במירוץ לנשיאות, ביקש "ללכת בדרך קודמיו, וכמותם להרים קרן ישראל ולעצב את מוסד הנשיאות לסמל המלכד את האומה וערכיה". 
 
ב-10 באפריל 1973, בישיבת הכנסת המיועדת לבחירת נשיא המדינה, ציין יו"ר הכנסת ישראל ישעיהו, כי הנשיא הנבחר הסמיך אותולהודיע כי אם ייבחר לתפקיד, ישנה את שם משפחתו מקצ'לסקי לקציר. במעשה זה, ביקש לחקות בדרכו את אחיו הגדול אהרן, שנרצח שנה קודם לכן בפיגוע בנמל התעופה לוד. תוקף ניתן לכך גם במכתב לאזרחמודאג, שביקש ממנו שלא לשמר את שמו הלועזי עם היכנסו לתפקיד הנעלה. בתום ההצבעה במליאה, עמד מניין הקולות על 66 לטובת אפרים קציר מול 41 קולות שצבר מתמודד הימין אפרים אלימלך אורבך.

ב-24 במאי, נערך טקס ההשבעה הרשמי במליאת הכנסת, בליווי תקיעת השופר בביצוע אנשי תזמורת צה"ל. קציר העביר לאומה את נאומו הראשון בתפקיד. בדבריו, הודה לקודמו, סקר את מחצית היובל לישראל וסיכם את הישגי המדינה שאוכלוסייתה מונה שלושה מיליון נפש, כמו גם את יעדיה הנכספים לעתיד. ההתקדמות המדעית רבה, ציין, ומוכרח שתהיה לישראל אמירה מוסרית רוחנית בהוויה המודרנית המתחדשת. מעין קריאת כיוון לעולם כולו, מתוך מורשתה וחזונה.

הנשיא היוצא זלמן שז"ר מברך את הנשיא הנכנס קציר
עם סיום נאום השבעה בכנסת - 25/4/1973
באדיבות לשכת העיתונות הממשלתית
בתום נאומו של קציר בכנסת, סיכם היו"ר ישעיהו: "הנני מביא לך ברכה בעלותך על כס נשיא מדינת ישראל בירושלים, עיר דוד ושלמה. יהיה רצון שכסאך יהיה נכון במעגלי צדק ומשפט ומישרים, ובימי כהונתך תרבה הדעת, ישבתו מלחמות ויזרח אור השלום עלינו, על סביבותינו ועל כל העולם".

אכן, אור השלום עוד הספיק לזרוח בשלהי כהונתו, עם ביקורו הרשמי של נשיא מצרים סאדאת בישראלבמגעי השלום בין המדינות, אך באותה העת עוד נשבו במזרח התיכון בעיקר רוחות מלחמה, ואלו נשאו עמן את מלחמת יום הכיפורים, שפרצה חודשים ספורים לאחר קבלתו את התפקיד הרם. מעט לאחר היבחרו מצא עצמו קציר נשיא מכהן של עם במלחמה, עם הישמע האזעקה שבישרה את תחילת התקיפות.

באתר רשת ב', ניתן להאזין להשבעתוולהתרשם מהשקפותיו.

נשיא שמחל על כבודו - כבודו מחול?

$
0
0
בספרו האוטוביוגרפי "אפרים קציר – סיפור חיים" (בעריכת עמוס כרמל, 2008), ציין הנשיא קציר, שנאלץ להסתגל במהירות לגינוני הכבוד הנלווים לתפקידו החדש. תלמידו, הפרופסור מאיר וילצ'יק הפנה לרבה הראשי של רחובות - הרב שמחה הכהן קוק, את השאלה כיצד יש לנהוג כבוד בנשיא מכהן הממשיך לפעול ולהורות במכון המדע. הרב קוק השיב לו באריכות וקבע למסקנה: "נראה כי פרופ' קציר הידוע כענותן ובורח מן הכבוד מאוד, ובמיוחד כאשר מדובר בחוג תלמידיו וחבריו להוראה משכבר הימים במכון, הרי וודאי שמוחל הוא על הכבוד המיוחד לנשיא, דהיינו לעמוד מפניו עד אשר ישב, חובה שכל אדם חייב בכבודו. אם כי נותר החיוב של לקום מפניו קצת באופן המשמר את כבודו". בסיכום הוא מוסיף, "יתכן וכדאי פעם לנהל שיחה עם הנשיא בעניין זה, ולהיווכח כי אכן מחל על כבודו".
תושבי בית שמש הנרגשים מקדמים את בואו של הנשיא הנבחר לעירם
21/8/1973 - באדיבות לשכת העיתונות הממשלתית
אנו מסיימים בשלב זה, את מקבץ הפתיחהלציון 40 שנה לתחילת כהונתו של הנשיא קציר. במהלך השנה הקרובה נשתדל להעלות מדי פעם פרקים נבחרים ואקטואלים מתקופת כהונתו. שובו לבקר אותנו בבלוג.
Viewing all 325 articles
Browse latest View live