השר לאיכות הסביבה יוסי שריד (משמאל) וראש הממשלה יצחק רבין מבקרים בפארק השרון ליד נתניה, 18.10.1993. צילם אבי אוחיון, לע"מ
ב-4 בדצמבר 2015 נפטר יוסי שריד. במלאת שלושים למותו אנו מציגים פרק מפעילותו כשר לאיכות הסביבה.
בקום מדינת ישראל לא נחשבה הגנת הסביבה ושמירת הטבע לעניין חשוב. אדרבה, המשורר נתן אלתרמן כתב בשירו "שיר בוקר" (עבור הסרט "לחיים חדשים", 1935) את המילים הבאות: "אָנוּ אוֹהָבִים אוֹתָךְ מוֹלֶדֶת [...] נַלְבִּישֶׁךְ שַׂלְמַת בֶּטוֹן וָמֶלֶט" (קטע משיר זה הודפס על השטר החדש של 200 ש"ח). החזון הציוני דרש פיתוח מסיבי של ארץ ישראל ושינוי דרמטי בטבע: ייבוש ביצות (ואפילו ייבוש אגם החולה), סלילת כבישים, בניית מבנים רבים לתעשייה ולמגורים והעברת מי הירדן מהצפון לדרום כדי להפריח את הנגב. לפיכך בממשלות הראשונות של מדינת ישראל לא היה משרד מיוחד לטיפול באיכות הסביבה ובהגנתה.
עם זאת היו שחלקו על דרך זאת. ב-1953 קמה "החברה להגנת הטבע"כתגובה לייבוש אגם החולה. בשנות ה-60 של המאה ה-20 החלה להתפתח בדעת הקהל בישראל מודעות לצורך להגן על ערכי הטבע ולהימנע מזיהום הסביבה. אחד הביטויים הראשונים לכך היה המסע הציבורי המוצלח להפסקת קטיפת פרחי הבר. שינוי ארגוני ראשון היה הקמת "הרשות לשמירת איכות הסביבה"ב-1973, תחילה במשרד ראש הממשלה ולאחר מכן במשרד הפנים.
יש לציין שהדאגה לסביבה הפכה לעניין חשוב יותר ויותר בעולם. רבים החלו לחשוש לשלום העולם בגלל התיעוש המוגבר והזיהום שהביא לסביבה - ביבשה, במים המתוקים, באוקיינוסים, באוויר, ואף בשמים ("החור באוזון"). לכן קמו מפלגות מיוחדות לעניין זה ובראשן "הירוקים"בגרמניה (ב-1980) וגם בישראל היו ניסיונות פוליטיים דומים. ב-1988 לאחר הבחירות לכנסת ה-12 וכאשר הוקמה הממשלה ה-23, נכלל בה לראשונה משרד מיוחד בשם "המשרד לאיכות הסביבה"אשר מאז 2006 נקרא בשם "המשרד להגנת הסביבה".
ביולי 1992 הוקמה הממשלה ה-25 בראשותו של יצחק רבין ובתחילה כיהנה אורה נמיר בתפקיד השרה לאיכות הסביבה. בדצמבר 1992 הצטרף לממשלה יוסי שריד בתפקיד השר לאיכות הסביבה והוא כיהן בתפקיד זה עד יוני 1996. בספטמבר 1992, עוד קודם שנכנס לתפקיד, החליטה הממשלה להכריז על שנת תשנ"ד (1994-1993) כ"שנת איכות הסביבה בישראל". לעיון בנושא זה קראו את מאמרו של נפתלי רז, מרכז שנת איכות הסביבה, בכתב העת "ביוספרה"של המשרד לאיכות הסביבה.
אחת המטרות שעמדו בפני המשרד לאיכות הסביבה הייתה להגביר את מודעות הציבור לצורך בסביבה נקייה. אחד האמצעים לכך היו ארבע כרזות שעוצבו באמצעות מרכז ההסברה:
כרזה כללית לרגל שנת איכות הסביבה (קישור ל-PDF)
כרזה למען שמירה על ניקיון המים (קישור ל-PDF)
כרזה למען מאבק בהשלכת פסולת יבשה המזהמת את הסביבה (קישור ל-PDF)
כרזה נגד רעש (קישור ל-PDF)