לאחרונה הותקנו בין שרתי ארכיון המדינה כמה קופסאות צהובות של גוגל. וזה דווקא אירוע משמח למדי.
כולם יודעים שמנוע החיפוש של גוגל יודע לא רק למצוא עבורנו את מבוקשנו, אלא שהוא מפעיל כל מיני תחבולות על-מנת שהתשובה תתאים לנו בצורה אישית, אם על-ידי לימוד מחיפושינו הקודמים, או מתשומת לב למיקומנו הגיאוגרפי, או שיטות אחרות. מה שידוע פחות הוא שיש אפשרות לארגונים לרכוש עותק משלהם של המנוע של גוגל, שיפעל בצורה ייעודית על חומרי הארגון.
והקשר לארכיון המדינה? ובכן, לקראת סוף השנה נעלה אתר אינטרנט חדש לגמרי. גולת הכותרת שלו תהיה גישה ישירה של הציבור לאוספים סרוקים של ארכיון המדינה. מאחר ומדובר באוספים של מאות מיליוני מסמכים, יידרשו שנות עבודה רבות עד שהכל ייסרק, ייחשף בטחונית, יקוטלג, ויעמוד לרשות הציבור, אולם החל מסתיו 2015 אמורים האוספים הראשונים להיות מקוונים. ככל שהזמן יעבור והארכיון המקוון יגדל, כך יגבר הצורך ביכולת חיפוש טובה לשם מציאה מהירה של מסמכים מבוקשים.
בין הכלים שנשתמש בהם להקלת החיפושים ישנה גם הקופסא הצהובה של גוגל. בעזרתה נוכל לבצע מגוון שיפורים למחפשים, שעיקרם בשני מסלולים:
א. הקופסא תכיר את מבנה הנתונים של הארכיון, ותוכל "לנחש"מה מבין החומרים העונים על השאלה, עושים זאת בצורה הטובה ביותר, ולהציע אותם ראשונה.
ב. הקופסא תאפשר לנו ללמוד מקהל המשתמשים, כך שהבאת התוצאות תתבסס גם על מה שעבד טוב בחיפושים קודמים, או על סטטיסטיקות מסוג "מי שחיפש כזה חיפש גם כזה"וכו'.
למיטב ידיעתנו אין עוד מוסדות ציבוריים או ממשתליים ישראלים הנעזרים ביכולת הזאת, למעט פרוייקט רשת ארכיוני ישראל שבספריה הלאומית. אז יש למה לצפות.