Quantcast
Channel: ישראל - הסיפור המתועד
Viewing all articles
Browse latest Browse all 325

15 בינואר – יום מרטין לותר קינג - המצעד בסלמה: "מצעדנו היה כסגידה. הרגשתי כי רגלינו התפללו"

$
0
0

15 בינואר – יום מרטין לותר קינג- המצעד בסלמה: 
"מצעדנו היה כסגידה. הרגשתי כי רגלינו התפללו"

ב 1983, נקבע יום הולדתו של הכומר מרטין לותר קינג, 15 בינואר (למעשה הוא נקבע ביום שני השלישי בחודש ינואר, היוצא בדרך כלל קרוב ליום הולדתו של קינג) כיום חג פדרליבארה"ב. היום מסמל את ההערכה למאבקו של קינג לשוויון זכויות בארה"ב (שמו הנרדף של היום הוא "יום זכויות האדם").

השנה יצא לאקרנים, לקראת יום מרטין לותר קינג הסרט "סלמה" (Selma) המתאר את המצעד מהעיר סלמה במדינת אלבמה לעיר מונטגומרי, בירת אלבמה. המצעד, אחד משיאי המאבק לזכויות האדם ולשוויון בין הגזעים בארה"ב, התקיים במרס 1965 ונועד למחות על האפליה במתן זכות הצבעה לאפרו-אמריקאים. המצעד יצא ב 7 במארס 1965, והותקף ע"י משטרת המדינה של אלבמה ושוטרים מתנדבים. תמונות המפגינים, ששמרו על רוח המאבק הלא-אלים שקינג הטיף לו, הופצו בעולם. ב 9 במארס נרצח כומר לבן מבוסטון שהגיע להשתתף במצעד ע"י חברי הארגון הגזעני "קו-קלוקס-קלאן". פעולות אלו גרמו לתגובה חריפה בארה"ב והנשיא לינדון ג'ונסון שלח חיילים וסוכני FBI להגן על המצעד וחוק הועבר בקונגרס המקדם את השוויון בהצבעה.

הסרט זוכה לשבחים רבים אך גם לביקורת, בין השאר בשל העדרם של משתתפים מסוימיםבצעדה בסרט – רבנים יהודים, שהיו מיוצגים בצורה בולטת מאודבקבוצת הצועדים (ניתן לראות ארכיבישוף אורתודוקסי הצועד עם קינג, אבל אין זיהוי כלשהו לרבנים כלשהם). הבולט מבין הרבנים היה הרב והוגה הדעות אברהם יהושע השלהמצולם שלוב ידיים בצילום מפורסם זה מהמצעד. השל, אחד מן ההוגים והפילוסופים היהודים החשובים של התקופה לאחר מלחמת העולם השנייה, צאצא של משפחת אדמורי"ם חשובה שהפך להיות רב קונסרבטיבי ופעיל זכויות אדם בולט (התנגד למלחמת וייטנאם בין השאר). השל התבטא על המצעד לסלמה כי "לרבים מאתנו היה המצעד מסלמה למונטגומרי מצעד של מחאה ותפילה. רגליים אינם שפתיים והליכה אינה כריעה [לתפילה]. אך רגלינו שלנו שוררו שירים. אפילו ללא מילים, מצעדנו היה כסגידה. הרגשתי כי רגלינו התפללו" [תרגום שלי].
מרטין לותר קינג עם הרב אברהם יהושע השל (השל שני מימין קינג במרכז) במצעד מסלמה למונטגומרי (וויקיפדיה/צילום של אוניברסיטת דארטמות')

הנה כמה פרסומים מן השנים האחרונות על תפיסותיו הפילוסופיות והיהודיות של השל, כפי שפורסמו במוסף "שבת"של העיתון "מקור ראשון":




הנה קישור לראיון שהתקיים עם השלב 1972, שבועיים לפני פטירתו. הראיון מלווה בכתוביות בעברית ומתחיל בדקה 16:42

ארכיון המדינה פרסם בעבר מספר פרסומים על קשריו של מרטין לותר קינג עם מדינת ישראל וכיצד ניסתה ישראל להביאו לביקור בישראל – ראו כאן. כמו כן, פרסמנו בבלוג של ארכיון המדינה, פרסום המשך לשאלה מדוע לא התקיים בסופו של דבר ביקורו המתוכנן של הכומר קינג בישראל ב 1968 – ראו כאן.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 325