Quantcast
Channel: ישראל - הסיפור המתועד
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

"אל העיר שבוית החלום צל כבד וזר הגיח ...": 45 שנים לאביב של פראג

$
0
0
שירו של אריק איינשטיין "פראג", ששורה ממנו מובאת בכותרת, היה אחד מן הביטויים לזעם הרב שפקד את העולם המערבי, וישראל בכלל זה, משנודע על הפלישה של ברית המועצות לצ'כוסלובקיה. 

ב-21 באוגוסט 1968 פלשו כוחות צבא של ברית המועצות ומדינות נוספות בברית ורשה לצ'כוסלובקיה, ורמסו ברגל גסה את ניסיונותיה של המדינה הצ'כוסלובקית בהנהגתו של אלכסנדר דובצ'ק להנהיג רפורמות שיעניקו לעמה יותר חרות אישית ופוליטית, במה שנודע בשם "האביב של פראג". הפלישה לפראג עוררה התרגשות גדולה בישראל שבה חיים רבים מיוצאי צ'כוסלובקיה, ואשר עמדה באותן השנים בעימות צבאי עם מדינות ערב שזכו לסיוע צבאי ומדיני רחב מצדה של ברית המועצות.

קריקטורה נגד הפלישה הסובייטית ב-1968,
המזכירה את שחרור צ'כוסולובקיה מידי הנאצים על ידי ברית המועצות ב-1945
(מתוך הערך 'האביב של פראג' בויקיפדיה)

לרגל מלאת 45 שנה לפלישה הסובייטית לפראג, מפרסם ארכיון המדינה קובץ תעודותשעוסקות בתגובות בישראל ובעולם לאירועים בצ'כוסלובקיה. בקובץ 39 תעודות ובעיקר חילופי מברקים בין משרד החוץ בירושלים לנציגויות ישראל בעולם בעניין הפלישה הסובייטית לפראג ותוצאותיה. במברקים חילופי הערכות על המצב בצ'כוסלובקיה לפני הפלישה, ובהן הערכות שברית המועצות לא תפלוש לשטחה. בהמשך מובאים תיאורים של המצב במדינה הצ'כוסלובקית והערכות לאן מועדות פניה לאחר הפלישה. נציגויות ישראל ברחבי העולם שולחות סקירות על התגובות בעולם לפלישה ועל השפעתה על המערכת הבינלאומית ועל המלחמה הקרה בין שתי מעצמות העל.


מטבע הדברים תופס גם נושא יהודי צ'כוסלובקיה מקום בתכתובת. את הפרסום נועלת ישיבת ממשלת ישראל שדנה בצורך להיערך בדחיפות לקליטת יהודי צ'כוסלובקיה, ואף את יהודי רומניה שנדמתה באותם הימים כמדינה הבאה שאליה תפלוש ברית המועצות.

לכבוד פתיחת שנת הלימודים – תזכורת מ"שיטת הזרמים" במערכת החינוך מימי ראשית המדינה

$
0
0

בימים אלו מלאו שישים שנה לחקיקת חוק חינוך ממלכתי, שהיה מהחוקים החשובים ביותר מבין אלו שנחקקו במדינת ישראל מעולם בתחום החברה והתרבות. היום יחזרו מאות אלפי תלמידים אל בתי הספר במסגרת החינוך הממלכתי. רבים מהם אינם יודעים, מן הסתם, כי בימיה הראשונים של המדינה לא היה קיים כלל חינוך ממלכתי במובן המוכר לנו. עד לחקיקת חוק חינוך ממלכתי, ב-12 באוגוסט 1953, פעלה בארץ "שיטת הזרמים"שתחילתה עוד בראשית תקופת המנדט הבריטי. במסגרת שיטה זו השתייכו כל בתי הספר לכמה זרמי חינוך עצמאיים בעלי אוריינטציות אידיאולוגיות שונות. פיצול זה  כלל את הציבור החרדי ששלח את ילדיו לזרם החינוך החרדי (שהוקם פורמלית לאחר הקמת המדינה), את הציבור הדתי-לאומי ששלח את ילדיו לבתי הספר של זרם "המזרחי" ושני זרמים לא דתיים נפרדים: "הזרם הכללי" ו"זרם העובדים". חוק חינוך ממלכתי ביטל את שיטת הזרמים והשתית את החינוך על שתי מערכות: חינוך ממלכתי (שמיזג את שני הזרמים הלא דתיים) וחינוך ממלכתי דתי (שהיה למעשה המשכו של זרם "המזרחי"). כמו כן נשמרה עצמאותו של זרם החינוך החרדי מחוץ למסגרת החינוך הממלכתי.
"בעיית חינוך הנוער מסתדרת והולכת", קריקטורה של יוסף בס, 1950 (באדיבות עו"ד רפי בס)
לכבוד פתיחת שנת הלימודים אנו חוזרים לימיה הראשונים של המדינה ומביאים במסגרת פרסום זה כמה מסמכים המשקפים את היחסים המורכבים שהתקיימובין שני הזרמים הלא דתיים. לפני כן נבהיר את השוני האידיאולוגי בין הזרמים. "זרם העובדים" השתייך להסתדרות העובדים הכללית ודגל במוצהר בערכי הציונות הסוציאליסטית ולכן הייתה לו זיקה פוליטית ברורה למפלגות הפועלים ובראשן מפא"יומפ"ם. "הזרם הכללי" לעומתו היה באופן פורמלי זרם חינוכי א-פוליטי, אך בפועל התקיימה זיקה פוליטית לא פורמלית בינו לבין למפלגות "הגוש האזרחי" ובראשם מפלגת "הציונים הכלליים", שדגלו בגישה כלכלית ליברלית. "הזרם הכללי" אומנם לא חינך במוצהר את תלמידיו לערכי הליברליזם הכלכלי לתלמידים אלא רק לערכים ציוניים כלליים, אך ניתן לומר ש"הכלליות" של "הזרם הכללי" קיבלה גם היא צבע פוליטי כתוצאה מההתנגדות של ראשיולהנחלת הערכים הסוציאליסטים שהתקיימה ב"זרם העובדים".
למעשה לקראת הקמתה של המדינה, היו רבים, ובהם ראש הממשלה המיועד דוד בן-גוריון, שחשבו שעם הקמתה יש לבטל את שיטת הזרמים בחינוך שהתאימה לימי הפלגנות של טרום מדינה, ולהשתית אותו על חינוך ממלכתי אחיד לכולם. היו אף יוזמות שהגיעו מגורמים בתוך מערכת החינוך לאיחוד בין שני הזרמים שלא הגיעו לידי מימוש. אחת מהיוזמות הללו התגבשה פחות מחודש לפני הקמת המדינה במסמך בשם "היסודות האידיאולוגיים של בית הספר המדינתי בא"י – היסוד לאיחוד שני הזרמים בחינוך בא"י – הזרם הכללי וזרם העובדים" (מתוך אכריון התיק שסימולו בארכיון ג-850/7), שנכתב במשותף על-ידי שני מפקחים מ"הזרם הכללי" ו"זרם העובדים" שהועבר יחד עם מכתב נלווה ב-22.4.1948 למפקח הראשי על בתי-הספר של "הזרם הכללי". מסמך זה מדבר על הקמת מערכת "חינוך מדינתי", שבמסגרתה יפעלו בשלב הראשון שתי מגמות יסוד: "האחת הרוח ערכי ההגשמה הכללית והאחת ברוח ציונות ההגשמה הסוציאליסטית"כלומר שני הזרמים יוסיפו לפעול כשתי מגמות במערכת חינוך אחת במקום כשתי מערכות חינוך נפרדות. מהמשך המסמך משתמע שהכוונה היא לשלב מעבר שבסופו יאוחדו שני הזרמים לחלוטין על-בסיס יסודות אידיאולוגיים משותפים המוגדרים בחלקו האחרון של המסמך. במסגרת עקרונות אלה מדובר, בין השאר, על חינוך ל"אידיאלים של ההתיישבות העובדת הכפרית והעירונית על כל צורותיה.."ונראה שהכוונה היא ליצור מאזן ערכי בין הקיבוצים והמושבים המזוהים עם מפלגות הפועלים לבין המושבות והערים המזוהים יותר עם "הגוש האזרחי". בתוך "הגוש האזרחי" הייתה תמיכה רבה ברעיון המיזוג, אולם במפלגות הפועלים הייתה קיימת התנגדות עזה לביטול זרם העובדים שמשמעותו ויתור על חינוך ייחודי לערכיה. יוזמה זו לא הגיעה איפוא לידי מימוש והזרמים המשיכו לפעול עד לביטולם, כאמור,  מכוח חוק חינוך ממלכתי ב- 1953.
פעילותם הנפרדת של שני הזרמים הלא-דתיים הייתה כרוכה גם בתחרות שהתקיימה ביניהם על ליבם של הורי התלמידים. תחרות זו באה לידי ביטוי בכרוזים שפורסמו מטעם מערכות החינוך של שני הזרמים שבהם ניסו לשכנע את ההורים לרשום את ילדיהם לזרם שלהם ולא לזרם המתחרה. בכרוזים הללו נעשה שימוש גם במסרים פוזיטיביים לטובת הזרם המפרסם והן במסרים נגטיביים כנגד הזרם המתחרה.
להלן מובאות שתי דוגמאות לכרוזים משני צידי המתרס. מהצד של "הזרם הכללי" אנו מביאים כרוז לא מתוארך חסר כותרת מטעם הוועד המפקח על בי-הספר הכללייםומהצד של "זרם העובדים" אנו מביאים "אגרת להורים - על חינוך בנינו"שפורסמה על-ידי ועדת החינוך של מועצת פועלי תל-אביב מיוני 1949 (שני הכרוזים שמורים בארכיון המדינה בתיק שסימולו פ-4082/6). המסר הפוזיטיבי המרכזי בכרוז מטעם "הזרם הכללי" לטובת הרשמה לבתי הספר שלו הוא: "בית הספר הכללי אינו מעמדי ואינו מפלגתי. מתחנכים בו ילדי ישראל מכל השכבות, העדות והמעמדות והוא חדור אהבת כל ישראל ומשמש ערובה לאחדות ישראל". מסר זה מדגיש את הערך של אחדות העם ומציג את "הזרם הכללי" כזרם ניטרלי שאין לו זיקה מפלגתית. כאמור, הצהרה זו הייתה נכונה ברמה הפורמלית, אך לא מדוייקת ברמה הבלתי פורמלית שבה הייתה זיקה בין "הזרם הכללי" ל"גוש האזרחי". המסר הנגטיבי שמופיע בסיום הכרוז הוא תמונת ראי של המסר הפוזיטיבי: "הרחיקו את ילדיכם הרכים מפוליטיזציה שיש בה נזק והרס".הכרוז לא מציין היכן קיימת אותה פוליטיזציה מזיקה שאליה הוא מתייחס, אך ברור שכוונתו היא בעיקר נגד "זרם העובדים" שהזיהוי הפוליטי שלו עם מפלגות הפועלים היה הרבה יותר ברור.
הכרוז מטעם זרם העובדים פותח דווקא במסר נגטיבי כנגד אפליה שנקטה לטענתו עיריית תל-אביב כלפי ציבור הפועלים בתחום החינוך לפני קום המדינה: "במשך שנים נתון היה ציבור הפועלים במצב של קיפוח מתמיד ביחס לחינוך בניו. שליטי העיר מ"הגוש האזרחי" שללו בכוח הרוב מאת ההסתדרות את האפשרות לתת חינוך לבני הפועלים ברוח הציונות העובדת". דברים אלו מתייחסים לעובדה שראשי עיריית תל-אביב מאז הקמתה ועד זמן פרסום הכרוז (מאיר דיזינגוף וישראל רוקח) השתייכו מבחינה פוליטית ל"גוש האזרחי". לטענת הכרוז מנעה עיריית תל-אביב בתקופת המנדט מציבור הפועלים להפעיל בתי-ספר מ"זרם העובדים" במסגרת הרשת החינוכית העירונית מסיבות פוליטיות. מהמשך הכרוז משתמע שבתי-הספר מזרם זה אומנם יכלו לפעול בתל-אביב גם בתקופת המנדט, אך מכיוון שלא קיבלו את חסות העירייה נדרשו ההורים שבחרו בזרם זה לשלם עבור לימודי ילדיהם סכום כספי גבוה יותר מאשר ההורים שבחרו לשלוח את ילדיהם למוסדות "הזרם הכללי". הכרוז מיידע את ההורים לגבי העובדה שמהקמת המדינה ואילך השתנה המצב והעיריה מחויבת להתייחס לכל הזרמים באופן שוויוני בתוקף החוק ולכן יוכלו לשלוח את ילדיהם למוסדות "זרם העובדים" בלי צורך "לשאת בעול כספי נוסף כלשהו". יש לשים לב לעובדה שבתקופה זו הקודמת לחקיקת חוק חינוך ממלכתי, לא מדובר עדיין על חינוך חינם מטעם המדינה אלא רק על מניעת הפרשים בגובה התשלום בין הזרמים באמצעות השתתפות של העיריה במימון בתי-הספר.
בחלקו האחרון של כרוז מועבר מסר אידיאולוגי פוזיטיבי לטובת הבחירה ב"זרם העובדים: "מועצת הפועלים קוראת איפוא לחברים-ההורים: שלחו את בניכם למוסדות זרם העובדים, אשר בהם מתחנכים הם על עיקרי הנצח של תרבות ישראל המקורית, השכלה אנושית ולקראת חיים חדשים בחברה העובדת במדינת ישראל... אנשי העבודה והעמל נתבעים לדאוג לחינוך בניהם ולכוון את חינוכם בהתאם לקשריהם עם תנועת העבודה בארץ.".בדברים אלה אין אזכור מפורש של המונח "סוציאליזם" אך מההתייחסות ל"חברה העובדת" ו"תנועת העבודה" השתמעה זיקה פוליטית ברורה למחנה מפלגות הפועלים. כמו כן, בשונה מ"הזרם הכללי" שהציג את עצמו כעל-מעמדי הדגיש הכרוז את העובדה שקהל היעד של "זרם העובדים" הוא קבוצה מעמדית מובחנת - "אנשי העבודה והעמל", כלומר ציבור הפועלים והשכירים.
המחשה ספרותי מעניינת להבדלים האידיאולוגיים בין זרמי החינוך מהצד של הורים לתלמיד בית-ספר ניתן למצוא בספרו האוטוביוגרפי של עמוס עוז"סיפור על אהבה וחושך".עוז מספר בספרו על כך שבשכונת כרם אברהם הירושלמית שבה התגורר בילדותו פעלו שני בתי ספר: "בית החינוך לילדי העובדים על שם ברל כצנלסון" מ"זרם העובדים" ובית-הספר הדתי "תחכמוני"מזרם "המזרחי". מציאות זו הציבה דילמה קשה בפני אביו יהודה אריה קלאוזנרלאיזה בית-ספר מבין השניים לשלוח את בנו עמוס. הדילמה נבעה מכך שאביו היה איש חילוני שהזדהה אידיאולוגית עם התנועה הרוויזיוניסטיתממחנה הימין. העדפתו הטבעית הייתה לשלוח את בנו לבית-ספר מ"הזרם הכללי", אך מכיוון שבית-ספר כזה לא היה בנמצא בסביבתו הקרובה נאלץ להכריע בין שתי אפשרויות גרועות מבחינתו. עוז מתאר בספרו בסגנון אירוני במקצת את השיקולים שהובילו את אביו לבחור לשלוח אותו בסופו של דבר ל"תחכמוני": "תחכמוני היה זר לליבו החילוני-לאומי של אבי ולרוחו הנאורה והספקנית. בית-החינוך לעומתו  היה בעיניו מבוע של אינדוקטרינציה מפא"ית-מפ"מית ושל שטיפת מוח פלורטרית. לא נותר לו אלא לשקלל זו מו זו את הסכנה השחורה לעומת הסכנה האדומה ולבחור בסופו של דבר בקטנה שבין הרעות..." (מתוך: עמוס עוז, "סיפור על אהבה וחושך", הוצאת כתר,  2002, עמוד 325).
תיאור זה ושני הכרוזים שהובאו לפניו משקפים מערכת פוליטית ושיח אידיאולוגי השונים מאוד מאלה הקיימים בימינו, אך גם היום סוגיית התכנים החינוכיים המועברים בבתי-הספר היא סוגיה מרכזית בשיח הציבורי, על-אף השוני הרב בין החברה הישראלית של שנות ה-50 והחברה הישראלית העכשווית.

שאלת ביטול בחינת הבגרות בתנ"ך - גרסת 1994

$
0
0

תלמידי תיכון "עירונית" נבחנים בבחינת בגרות, תל אביב, 28 ביוני 1971. צילם משה מילנר, לשכת העיתונות הממשלתית

בשבועות האחרונים נשמעו בצמרת משרד החינוך טענות שיש לדון בצמצום מספר בחינות הבגרות החיצוניות ובביטול הבחינות במקצועות הומניסטיים כמו היסטוריה וספרות. אין זו הפעם הראשונה שראשי המשרד מבקשים לצמצם את מספר הבחינות ולבטל בחינות במקצועות הומניסטיים.

בתחילת 1994, בעת כהונתו של שר החינוך אמנון רובינשטיין, נשמעו במערכת החינוך קולות שקראו לבטל את בחינות הבגרות החיצוניות בתנ"ך ובהיסטוריה והדבר עורר ביקורת ציבורית. ההתכתבות בתיק "לימודים בתנ"ך", גל-48621/1, מעידה על התרעומת שעורר הרעיון לבטל את הבחינות בתנ"ך.

אישים שונים, בעלי רקע מגוון, פנו אל השר רובינשטיין וביקשו למנוע קבלת ההחלטה הנ"ל. בין אלה חברי סגל בפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביבוחברי הכנסת נעמי חזן ויגאל ביבי, ממרצ ומהמפד"ל שהגישו מכתב משותף.

במענה לשני המכתבים שלח אליהם רובינשטיין עותק ממכתב שכתב אל ראשי החוגים להיסטוריהבארבע אוניברסיטאות בישראל. רובינשטיין הכחיש את הכוונה לבטל את לימודי התנ"ך וההיסטוריה בחטיבה העליונה של בתי הספר התיכוניים, אך הודה שנשקלת האפשרות להפוך את בחינות הבגרות במקצועות אלה מבחינות חיצוניות לבחינות פנימיות. בסופו של דבר השר רובינשטיין לא ביטל את בחינת הבגרות החיצונית בתנ"ך.

סוף מלחמת העולם השנייה, 2 בספטמבר 1945

$
0
0
היום לפני 68 שנים, הסתיימה מלחמת העולם השנייה בכניעת יפאן. טקס הכניעה היה על סיפון ספינת המערכה "מיזורי" כפי שמוצג בסרט להלן. (עותק נוסף בצבע, אך ללא קול)

הלחימה במזרח הרחוק לא הייתה בראש מעייניה של ארץ ישראל ותושביה במלחמת העולם השנייה. האיום הגרמני, בדמותו של פילדמרשל ארווין רומלו"קורפוס אפריקה" שלו ב 1941-42 היה חמור יותר וכך גם הידיעות על שואת אירופה. הרוב המוחלט של המתנדבים לשירות בצבא הבריטי מן הישוב היהודי בארץ ישראל שירתו בזירת הלחימה בים התיכון (כאזרחי המנדט הם לא  היו מחויבים להתגייס לצבא הבריטי כבני המושבות שלה, ואלו שהתנדבו הוגבלו לשירות רק לזירת ים התיכון) אך כמה שירתו במזרח הרחוק. בכתבה הזו, מעיתון הארץ, מוזכרים שניים שנפלו בשירותם בצבא האוסטרלי ושניים שנפלו בשבי באינדונזיה, במהלך שירותם בחיל האוויר הבריטי. אחד מהם, אברהם קיסין, כתב ספר על חוויותיו הקשות בשבי היפאני – "בשבי חיילי המיקאדו"  שיצא לאור ב 1970.

בארכיון המדינה מצוי, במסמכי המזכיר הראשי של ממשלת ארץ ישראל, מסמך מודיעיני של חיל המודיעין הבריטיבהודו ושמו Who's Who in Japan, 1945. המסמך הוא רשימת אלפבית של בכירים ביפאן וכן רשימת בעלי תפקידים ביפאן לפי אזורים. כמו כן, נמצא במסמך את הממשלות השונות שהיו ביפאן מ 1930 ואילך. 


איך הגיע המסמך לידי ממשלת ארץ ישראל (פלשתינה-א"י)? אין לדעת, אך זהו מסמך מעניין מאוד. הוא מורכב מכמה סקירות, מתאריכים שונים ולפי מה שכתוב עליו, מתעדכן לפי המידע הזורם למרכז המודיעין. לדוגמא, בסקירה שלפני האחרונה ממאי 1944, מוזכר השם Kuribayashi, Tadamichiכמפקדה לשעבר של דיביזיית טוקיו. בסקירה האחרונה בתיק, מיוני 1945, שמו כבר אינו מופיע שכן הוא נהרג כמפקד האי איוו ג'ימה במאי 1945 ודמותו הוצגה בצורה הרואית בסרטו המרשים של קלינט איסטווד "מכתבים מאיוו ג'ימה" (השחקן ששיחק את דמותו היה קן ווטאנאבה). 
כרזת הסרט מכתבים מאיוו ג'ימה



נשיא מבעד למשקפת – 40 שנה למלחמת יום כיפור

$
0
0
"חרף הקשיים הניצבים בדרך לשלום בר קיימא, לא פסקה אמונתנו כי יחסינו עם ארצות ערב ישתפרו וכי השלום בוא יבוא. הניסיון של חצי יובל שנים של חיים בצוותא בין יהודים וערבים במדינתנו מוכיח שהדבר ייתכן. צופים אנו בתקווה לקראת הבאות.." (מתוך נאומו של הנשיא לאומה, ערב ראש השנה תשל"ד / ספטמבר 1973).

הנאום המתואר לעיל, שנישא ימים ספורים לפני המלחמה, עסק באופן טבעי בנושאים שגרתיים- עלייה וקליטה, התבוללות הנוער בתפוצות, חינוך ותרבות ואף הבחירות הקרבות לכנסת. דווקא המרכיב הביטחוני נדחק מעט לשולי הדברים. ימים מספר לאחר מכן, בעיצומו של יום הכיפורים נשמעה ברחבי ישראל אזעקת אמת ומלחמה פרצה בחזיתות השונות. אפרים קציר, שאך התיישב אל כיסא הנשיאותמצא עצמו מכהן ברגע של משבר לאומי מהמדרגה הראשונה. כעת השתנה טון הדברים כמתחייב מן המציאות המתחדשת, וכך כתב לעמיתה במכון ויצמן: "כרגע אנו חיים שוב בימי מלחמה, וכל מאמצינו מכוונים לנצח וללמד את אויבינו בסוריה ובמצרים שמלחמה נוספת תביא עליהם כליה. השעה אינה כשרה להרהורים אחרים".

כשבועיים מאוחר יותר, במהלך חג הסוכות, הכין קציר עיקרי דברים עבור נאום נוסף לאומה לקראת שמחת תורהלטובת חיזוק החוסן הציבורי. בטיוטהשסידר ציין שהמלחמה הפכה מורכבת "מפאת השנאה העיוורת המאפיינת את התוקפים", ורמז כי "מעצמה גדולה מתערבת באזורנו לשם אינטרסים אנוכיים ולמען הצלת משהו מיוקרתה הנעלמת". קציר הדגיש עם זאת כי אין מקום להשוות מצבנו למה שקרה בשעתו על אדמת אירופה. בחתימת דבריו הוסיף: "בימי חג לכל בית ישראל מתנהלים הקרבות האכזריים ביותר שפעם נכפו עלינו. סמליות רבה יש לראות ברציפות הפרשיות של מלחמה עזה וחגיגת שמחת תורה".

על מנת לסקור את הלך הרוח שנשב באותם הימים בלשכת הנשיא, ביקשנו להאיר מספר זוויות התרחשות כפי שנתהוו במהלך הלחימה ואחריה ונחשפים כעת. "בשום מקום בספר החוקים הישראלי או במוסכמות הלא-פורמליות לא נכתב ולא נאמר מה מוטל על הנשיא לעשות בזמן מלחמה.. אבל כבר מלכתחילה היה ברור לי כי מחובתי להקרין תחושה שכוחנו עמנו להיחלץ והחלטתי לייחד למטרה הזאת את מיטב מאמציי בתקופת המלחמה", העיד בכתביו. בפרסום מיוחד זה לציון 40 שנה למלחמת יום כיפור, ננסה להאיר את מעשי הנשיא והשלכותיהם כמו גם את חוויותיו האישיות מנקדות מבטו כנשיא האומה בזמן מבחן.
הנשיא קציר בביקור בקריה בתל אביב לפני המלחמה
מלווה בשר הביטחון משה דיין וברמטכ"ל דוד אלעזר
יולי 1973 / לע"מ
לטובת זאת נעלה חמישה פרקים שיעסקו במפגש הבלתי אמצעי של הנשיא עם הפעילות הביטחונית בשטח (פרק 1), נדגום את התמודדותו עם השבר והתקווה אליהם נחשפו הלוחמים (פרק 2), נברר את התייחסות בני העדות והמיעוטים בארץ באותה התקופה למציאות שנוצרה (פרק 3), נקדיש פרק מיוחד לתחום הפקת הלקחים (פרק 4), ונסיים בהתגייסות בזירה המדינית ובשדרים שאפיינו את הלשכה כלפי חוץ (פרק 5).
קציר מעניק את עיטור הגבורה לסרן צביקה גרינגולד על מאבקו
מול כוח שריון סורי ברמת הגולן במלחמת יום כיפור

לצידו, ראש הממשלה רבין ושר הביטחון פרס.
מאי 1975 / לע"מ

סקירת מאמץ המלחמה – נשיא בחזית ובעורף / פרק 1

$
0
0
קציר ביקש לצפות מקרוב בעשייה הביטחונית ויצא לסקור את המאמץ המלחמתי ואת המתרחש בשטח. לטובת זאת, ביקר פצועים בבתי החולים, ואף "גנב" כלשונו ביקורים אחדים באזורי הקרבות במערב סיני וברמת הגולן. בימי הלחימה האחרונים חבר לכוחות שנמצאו ממערב לתעלת סואץ, וסיפר: "לעולם לא אשכח את המראות המזעזעים של חיילינו ההרוגים שנגלו שם לעיניי".

קציר ניהל פריסת ביקורים מקיפה ביותר בעיצומה של הלחימה, ובחן את התנהלות גורמי המטה הביטחוניים. במסגרת זו ניתן למנות סיור במשרד הביטחוןאותו סיכם במילים : "נפעמתי ממה שנגלה לפני בביקורי אצלכם, מהשקידה, מהתושייה וממסירותם של העובדים הנוטלים חלק בפעולה". הנשיא פקד גם את נמל התעופה לוד [1] וצפה בקליטת הנשק החיוני שהעבירה 'אל על' ברכבת אווירית מארצות הברית. במסגרת סיור דומה בדק גם את פעילות התעשייה האווירית.

בתצלום: מטוס נורד בשיפוץ בחטיבת בדק בתעשייה האווירית [2]
מאי 1973 / לע"מ

קציר לא הסתפק בכך והתלווה להדרכה מוסדרת בקריה בתל אביב בלב מפעלי התעשייה הצבאית. ביקורים נוספים שנטל בהם חלק התקיימו במעבדות הרשות לפיתוח אמצעי לחימה - רפא"ל, ובמערך מל"ח (משק לשעת חירום), שם התרשם הנשיא "כי תכנונו של המשק לשעת חירום והפעלתו בימים אלה, מופקדים בידיים נאמנות".

קציר מבקר במודל של בונקר צבאי בתערוכה בתל אביב
לציון 25 שנה לתעשייה בישראל, מאי 1973 / לע"מ
לצפייה בפרקים נוספים בסדרה ראו הפניות בסיום חלק המבוא.

[1] בן גוריון נפטר כחודש ימים לאחר פרוץ המלחמה. שם שדה התעופה הוסב לאחר מכן ונקרא על שמו.
[2] במהלך מלחמת יום הכיפורים ביצעו מטוסי הנורדמשימות מגוונות, ועמדו בעומס פעילות כבד. בשלב הראשון של המלחמה הם הטיסו אנשי מילואים לחזית בדרום. בנוסף, הטיסו מים, תחמושת, דואר ותרופות ופינו פצועים לעורף. ב-1978 יצאו הנורדים משירות.

רשת הקשר - בהאזנה לכוחות ובדאגה לשבויים / פרק 2

$
0
0
לא רק הלוחמים בשדות הקרב נהנו מתמיכתו האישית והמחבקתשל הנשיא אפרים קציר. עיון ברישומיו מהימים שלאחר הלחימה, מעלה כי באופן לא שגרתי נגע השבי קרוב מאוד לבית הנשיא. במהלך ביקור שערכה נינה אשתו לפצועי מלחמה בבתי החולים, נחשפה לסיפורו הייחודי של חייל שחזר מן השבי ותיאר כי סבל ייסורים רבים עקב הדמיון בין שם משפחתו לזה של נשיא המדינה. בפנייה נרגשת אל החייל כתב קציר: "מצטער אני על כך צער רב. מי יתן ושוב לא תדע צער וסבל", ואיחל לו ימים טובים יותר.


קציר לא נסתפק במילים חמות למשוחררים והשתדל למלא תפקיד פעיל גם במישור המעשי. מיד לאחר שהושגה הפסקת אש בין הצדדים, מיהר לפנות אל נשיא הקונפדרציה בשוויץ (אנגלית): "אני פונה להוד מעלתך בדאגה עמוקה, ומבקש בשם העם בישראל את עזרת המסורת ההומנית השווייצרית לטובת השפעתך בנוגע ליישום מלא של אמנות ז'נבה, ובפרט בכל הנוגע לחילופים מיידים של שבויי מלחמה בין המדינות ישראל, מצרים וסוריה". הוא מוסיף ומבקש מסירה ללא דיחוי של רשימות מלאות של האסירים הישראלים המצויים בידיהם, בדיוק כפי שישראל עמדה בחלקה וסיפקה ליריביה. לבסוף, אכן נתקיים דיון בממשלה המקומית בשוויץ בסוגיה זו.
הנשיא במפגש עם שלושה טייסים משוחררים מן השבי הסורי
בקבלת פנים בבית הנשיא, יוני 1973 / לע"מ
לצפייה בפרקים נוספים בסדרה ראו הפניות בסיום חלק המבוא.

גיוס כללי - תמיכת העדות ובני המיעוטים במדינת ישראל ובצה"ל / פרק 3

$
0
0
הדי הלחימה לא נשמעו רק בקרב הציבור היהודי בארץ. תגובות החלו זורמות אל בית הנשיא גם מנבחרי הציבור הערבי, הדרוזי והנוצרי. "כלל תושבי הכפר מביעים את תמיכתם בכל הנעשה על ידי הממשלה ובכל צעדיה לעתיד, לשם בלימת התקפת מצרים וסוריה על תושבי הארץ, ולגמור את המלחמה שנכפתה על ישראל. אנו בטוחים שצבא ההגנה לישראל יגשים את הניצחון בעזרת השם", רשם במברק לנשיא אחמד כיאל - יושב ראש המועצה מכר שמקום מושבה בגליל.

באופן דומה הועברו מכתבי תמיכה ממועצות צפוניות נוספות, דוגמת מועצת אום אל פחם ומועצת נחף שהעומד בראשה העביר את דו"ח ישיבת החירום מספר 18 שערכה המועצה בתאריך ה-21/10, כנובע מהמצב המלחמתי. "בתור אזרחי ישראל אשר חיים את חיי המדינה הרגילים עלינו לשתף פעולה ולתרום", נאמר בסיכום תוכנה. על סדר היום הוחלט למסור תרומה ע"ס 1000 ל"י מהתקציב הרגיל, ולפרסם הודעות בכפר שהפועלים מתבקשים לחזור לעבודותיהם בכל אזורי הארץ, ובמקרה של מחסור במקומות עבודה עליהם להירשם במשרד העבודה בכרמיאל. בנוסף נתקבלה החלטה על שיגור מברקי הזדהות לאישי המדינה. קציר קרא בעניין רב את הפרטי-כל שנשלח אליו והביע רחשי תודה: "גילוי מעודד בימים אלה היה הזדהותם המלאה של האזרחים הערביים והדרוזים. כל אלה ראויים להערכה".

השופט פארס פלאח העביר אף הוא מכתב עידוד ורשם: "דרוזי אני ושופט בישראל ואין זה סוד שבני שבטי הינם אחים לנשק ואזרחים טובים שותפים במדינה ולגורלה והם חלק בלתי נפרד ממנה. צו השעה הינו תרומה !! ואני מוצא חובה לאומית ונעימה לי לתרום משכורת חודש נובמבר או דצמבר למאמץ המלחמתי עבור משרד הביטחון". קציר הנרגש השיב לו בהערכה: "תודה על מכתבך, חשתי כי הוא מבטא את הדאגה הכנה של כל אזרחי ישראל, ללא הבדל דת ומוצא לגורל מדינתנו".
אשת הנשיא הגברת נינה קציר בביקור תנחומים בבית משפחה דרוזית
16.10.1973 / לע"מ
לאחר סיום הלחימה העבירה הקהילה הקתולית ביפו מברק קצר לנשיא, בו הביעה תפילה לשלום צה"ל והמדינה. גם שלוחת הקהילה היוונית בעבילין שלחה מסר, וקציר באמצעות מזכירתו השיב בתודה וברגשי הערצה על הפעולות המועילות שנעשו בימי המלחמה. 

לצפייה בפרקים נוספים בסדרה ראו הפניות בסיום חלק המבוא.

שלב הפקת הלקחים וחשבון הנפש – כולם מחפשים אשמים / פרק 4

$
0
0
עם שוך הקרבות, דרש הציבור הרחב והכואב בחינה מעמיקה של ניהול המלחמה ואופן ההכנה אליה. ב-18 בנובמבר 1973 החליטה ממשלת ישראל על הקמת ועדת חקירה ממלכתית בראשות השופט אגרנט, לבחינת האירועים שקדמו למלחמה ולימים הראשונים שלה.

שבוע ימים לאחר מכן, במהלך ראיון ליומן השבוע של קול ישראל ברדיו, הביע קציר את גישתו האישית בעניין הועדה ועורר סערה ציבורית גדולה. בין השאר אמר: "כאשר יתלבנו המעשים שנעשו בקשר למלחמה, אני חושש שנמצא כי היו בהם מחדלים לא מעטים. אסתכן ואומר – מחדלים צבאיים ומדיניים, מחדלים שכולנו אשמים בהם, משום שרצינו להיות בעולם אוטופי שלא היה זהה לחלוטין עם המציאות שחיינו בה". מן הריאיון המפורסם נותר מטבע הלשון שטבע הנשיא - "כולנו אשמים". תוכנית הסאטירה 'ניקוי ראש' אף הקדישה לאמירות הנשיא שהוצאו מהקשרן מערכון מיוחד.

רבים ביקשו להביע מחאה על דברים אלו, והפנו את חיצי הביקורת אל מי שנתפסו בעיניהם כאשמים – מקבלי ההחלטות. קציר נדרש להתגונן וניכר כי הפרשה רדפה אותו באותם הימים, כמו גם עשורים רבים מאוחר יותר. באחד המכתבים שנתקבל בלשכתו, צוין כי הדברים אף צוטטו ברדיו קהיר במצרים, והפרשנות שנלוותה אליהם הדגישה את הפן המריר בו שרוי הציבורי הישראלי.

תלונות רבות על דברי הנשיא הצטברו על שולחנו, ועוזריו ניסו להדוף בכוחות מצומצמים את ההתקפה: "בתחילה נמנענו מלשגר אישורי קבלה שגרתיים לכל אלה שהגיבו על הריאיון עם נשיא המדינה ששודר בקול ישראל, בתקווה שהנשיא יוכל להשיב עניינית לכל פונה ופונה, אולם בגלל זרם המכתבים הגואה נשתבשה תוכניתנו", כתב השליש הצבאי לנשיא, סגן אלוף ישראל ירקוני. והוסיף: "הנשיא מבקש לציין כי מציאת שעירים לעזאזל לא יפתרו את בעיותינו, והמשימה העיקרית היא הפקת לקחים ממה שקרה".

הנשיא עצמו נטל חלק בהבהרת דבריו. תחילה בביקור רשמי ומתוקשרבקריית שמונה, אך גם במענה אישי: "הוברר לי, כי נפגעת אישית ממילותיי", כתב לאם שכולה, "לא התכוונתי להאשים כל אדם פרטי, אלא את הרוח הכללית בציבור. בוודאי שלא הייתה כל כוונה להאשים את הלוחמים, המשפחות השכולות, ואלה שחיו חיי צנע. בציבורנו ישנם רבים מאוד שעיניהם נשואות למותרות והם שקועים באנוכיות ובדאגותיהם הפרטיות".

בשנת 2000 פנתה אליו היסטוריונית וביקשה לגעת שוב בפצע המגליד, וכך השיב לה קציר: "בתום מלחמת יום כיפור כשאני מזועזע מהמספר הרב של הקרבנות שהקרבנו והמספר הרב של הפצועים שנפגעו במערכות ישראל בצפון הארץ ובדרומה, נעלבתי ונפגעתי מהדברים הקשים שהוטחו על ידי חברי ועדת אגרנט נגד ידידי הטוב האלוף דוד אלעזר, "דדו", שעשה כה רבות להכשלת ההתקפה של הסורים בצפון והמצרים בדרום. הכרתי אישית את ראש הממשלה, שר הביטחון, ובעלי תפקידים אחרים בממסד הביטחוני, ואת אחריותם לכישלון. יתר על כן היה ברור לי שאחראים למחדל הקשה אליו נקלענו היו גם רבים מחברי הכנסת, עיתונאים, אנשי התקשורת, אנשי האקדמיה, ואפילו אזרחים נאורים שביקשו להתעלם מהסכנות הביטחוניות המרחפות עלינו. בצער ובכאב התרעתי על כך שיש להימנע מחיפוש אחר שעיר לעזאזל העשוי להקל על מצפוננו, אלא שיש לפשפש כל אחד במעשיו ובגישתו לסכנות המאיימות עלינו. יתכן והרחקתי לכת באומרי כולנו אשמים..".
"ידידי הטוב דדו" - קציר והרמטכ"ל דוד אלעזר בבית הנשיא
יוני 1973 / לע"מ
עם זאת, בספרו האוטוביוגרפי 'סיפור חיים' (הוצאת כרמל), שראה אור בשנת 2008, סיכם קציר את הפרשיה באומרו: "לא התרגשתי מאותה ביקורת בשעת מעשה, וגם היום עודני סבור שאכן כולנו נשאנו באשמה מסוימת. על הממסד הייתה מוטלת אחריות כבדה. אבל הציבור הרחב שטיפח וקיים הרגלים של שטחיות ו"סמוך", לא רשאי לרחוץ בניקיון כפיו. כולנו היינו אשמים, מי במעט ומי ביותר, וצרת הרבים או אשמת הרבים לא סיפקה כמובן שום שמץ של נחמה".

בפרק אחר בספר, פרש את תפיסתו את חילופי השלטון שבאו כנובע מהלחץ הציבורי וממסקנות הועדה באופן הבא: "ככל שהצטערתי על פרישתה של גולדה מאיר, ועוד יותר מכך, כמובן, על הנסיבות שהביאו אותה לעשות את הצעד הזה, הייתה לי מידה של נחת מן החילופים בראשות הממשלה. במישור האישי המצומצם רווח לי שעכשיו עמד לקבל את התפקיד איש צעיר ממני, ולכן גברה יכולתי להרגיש כנשיא ולא כמי שראש הממשלה עשויה לנהוג בו כמנהג אם בבנה. במישור המהותי יותר שמחתי שהנה ההגה עומד לעבור לראשונה, לידי מי שנולד, גדל והתחנך בארץ, מי שהכיר כל פינה שלה והיה מעורב במעשה הביטחוני. ידעתי שלא יהיה צורך להסביר לו מהי אוגדה..".
"כמנהג אם בבנה" - קציר וראש הממשלה גולדה מאיר
במושב הפתיחה של הכנסת השמינית
ינואר 1974 / לע"מ
עם הינתן האות לחילופי השלטון החלו המגעים הקואליציוניים. לקראת סוף חודש אפריל 1974, הטיל הנשיאעל חבר הכנסת יצחק רבין את התפקיד להרכבת ממשלה חדשה. רבין השיב בחיוב, וחודש ימים מאוחר יותר הודיע רשמית: "הרכבתי ממשלה".
"הרכבתי ממשלה" - צילום משותף של ממשלת רבין הראשונה בבית הנשיא
יוני 1974 / לע"מ
לצפייה בפרקים נוספים בסדרה ראו הפניות בסיום חלק המבוא.

תשדורת בינלאומית - הנשיא קציר והזירה המדינית / פרק 5

$
0
0
* לצפייה בפרקים נוספים בסדרה ראו הפניות בסיום חלק המבוא *

בתחילת חודש נובמבר 1973, נתקבל באמצעות משרד החוץ שדר מן הוותיקןבחתימת האפיפיור פאולוס השישי (שביקר בישראל כעשור קודם לכן ונתקבל בקבלת פנים רשמית). במכתבו (אנגלית) הביע האפיפיור את רחשי ליבו: הקלה גדולה הביאה הרגיעה והפסקת מעשי האיבה במזרח התיכון עם סיום ההרס והכאב. אנו נושאים תפילה למען הנפגעים בכל הצדדים ומודים לאל על שהוביל את האחראים לעשות צעד לשלום. הוא מציין את תקוותו שהמהלך יוביל להבשלת משא ומתן מועיל. בסיום דבריו הציע האפיפיור סיוע במידת יכולתו, לטובת שלום צודק שיתבסס על הדדיות ופשרות מכבדות על ידי המעורבים בסכסוך. באופן זה, טען, יאובטחו הזכויות החיוניות של הפרט והכלל. לבסוף, חתם בבקשה ממעלתו קציר לסייע באופן נבון ונחוש בהשלמת הפיוס שרק הצדדים המעורבים יכולים לתרום למענו.

תמיכה בינלאומית נרחבת הופיעה גם בקרב יהדות התפוצות, וקציר מתאר אותה בספרו האוטוביוגרפי: "כששמעתי שוב ושוב איך יהודים ברחבי העולם הפסיקו את תפילתם והחלו להתפרק מחפצי ערך כדי לתרום אותם למען ישראל, חשתי בבירור את משמעותה של אחדות הגורל היהודי". ליהודי תושב ארה"ב החרד לגורל מדינת ישראל הבטיח קציר: "לא אלמן ישראל חלילה, אנו עומדים איתן במערכה המדינית הנפתחת זה עתה, כשם שעמדנו במבחן הצבאי. אנו תפילה שצור ישראל יעמוד לימיננו אך נסמוך קודם כל על עצמנו".

שנה לאחר הלחימה, ציין קציר בנאום (אנגלית) ליהדות התפוצות לקראת שנת תשל"ה: נוכחנו יחד עמכם כי אנו נלחמים על המשכיות ההיסטוריה היהודית. הגנו חרף כל הסיכויים על ההישגים של האבות המייסדים, שביקשו להחיות את ארץ ישראל ולהפוך אותה לבית למיליוני יהודים ולמרכז לרוח היהודית.

בברכתו לאומההישראלית לרגל השנה החדשה כבר נשקף היטב הרכיב הביטחוני שאך שנה קודם לכן לא קיבל ביטוי מוחשי רב: "לא בהתמודדות צבאית נוספת טמון הפתרון למדווי אזורנו, כתב והוסיף,עם זאת חייבים אנו לזכור, כי השלום לא יכון אלא אם כן תהיה ישראל חזקה מבחינה צבאית, כלכלית וחברתית. חולשה ורפיון לא ימנעו ממלחמה, כי אם אדרבא, עלולים לקרבה. את ברכתו חתם בדברי הנביא: "ושב יעקב ושקט ושאנן ואין מחריד".
שר החקלאות אהרון אוזן מקדם בברכה את הנשיא
במנחת בסנטה קתרינה בעת סיורו בסיני
נובמבר 1974 / לע"מ
לנשיא המדינה הייתה מעורבות נוספת בניסיון למימוש הרגיעה. לפני מסעו לארה"ב בשנת 1975, ופגישתו עם נשיא ארה"ב החדש ג'רלד פורד, ברך אותו ראש הממשלה רבין: "אני חש צורך לאחל לך הצלחה בשליחות שנטלת על עצמך. הנני מחשיב מאוד כי תסייע לנו להבהיר עד מה כנה ועמוקה מדיניות השלום של ממשלת ישראל, ונכונותנו בהקשר זה – להגיע להסדר ביניים עם מצרים. מדיניות זו אינה תולדה של חולשה ופחד, אלא פרי רצוננו להגיע אל השלום וכן, שהסדר ביניים עם מצרים רצוי ואפשרי, ובלבד שישראל תקבל תמורה שתהיה ראויה, במשמעותה הביטחונית והמדינית למה שיידרש מישראל במסגרת הסדר כזה. לא יעלה על הדעת לתבוע מישראל נסיגה משמעותית ללא תמורה המבטיחה כי בין ישראל ומצרים לא תתחדש עוד המלחמה".

'....דרוש לנו בייחוד במקום הזה, מי שיראה את האופקים הרחבים יותר... מי ששום דבר יהודי אינו זר לו ומי ששום דבר שיוצא מלב אנוש אינו לזרא לו...'

$
0
0

64 שנים לחוק לימוד חובה

שר החינוך והתרבות, זלמן שזר נכנס לתפקידו מתוך כוונה כנה להפוך את החינוך לגורם חשוב בעיצוב החברה בישראל. הוא האמין כי הגשמת הציונות מבוססת על שלושה תחומים עיקריים: מדינית-ביטחונית, כלכלית התיישבותית ותרבותית-רוחנית. כאשר החינוך והתרבות הוא הוא שיעצב את דמותה ואת אופייה התרבותי והמוסרי של המדינה הצעירה.
עד כניסתו לתפקיד, היתה נהוגה במדינת ישראל 'שיטת הזרמים בחינוך'. שזר תמך בשיטה זו וטען כי האפשרות הניתנת לכל הורה לחנך את ילדיו עפ"י השקפת עולמו, היא ביטוי לעקרון חופש הבחירה, מונעת מתחים רעיוניים ומביאה לאחדות בעם, אך עם זאת גרס כי כמה ערכי יסוד חייבים להיות משותפים לכל הזרמים, וזמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד הציג בפני ועדת החינוך של הכנסת את התכנים אשר בכוונתו להחיל בתוך מערכת החינוך. תכנים אלו כללו בין היתר, את הנחלת השפה העברית כיסוד של כל בתי הספר בארץ, הנאמנות למסורת ישראל כיסוד מוצק של כלל בתי הספר בארץ ועוד.
כיתה בבית הספר היסודי בגבעת עדה / ויקיפדיה

חוק לימוד חובה  תש"ט – 1949 התקבל בקריאה שלישית בכנסת ב-12 בספטמבר 1949.
עיקרי החוק קבעו:
  • תשע שנות לימוד חובה שיינתנו חינם, ויחולו על כל הילדים בישראל בני 5-13, וכן על נערים בני 14-17, שלא סיימו בית ספר יסודי.
  • החוק הכיר רשמית בארבעת זרמי החינוך וחייב את ההורים לרשום את ילדיהם בגיל המתאים לבתי הספר של אחד הזרמים ולא – ייענשו עפ"י חוק.
לטענת התומכים בחוק, חוק זה נחקק על מנת לתת הזדמנות שווה לכל ילדי המדינה, ללא אפלייה על פי רקע כלכלי או עדתי. כמו כן הוא בא לחייב את כלל ילדי ישראל לקבל השכלה מינימלית. המתנגדים טענו שהחוק מיותר ומאפשר כפייה פסולה ללא צורך, שכן ההורים דואגים לחינוך ילדיהם ואין צורך בחוק שיכפה עליהם לעשות זאת.

סר צ'רלס טגארט והמצודות שלו בארץ ישראל

$
0
0
הנה כתבה מאתר ה BBC  אודות סר צ'רלס טגארט, אבי מצודות הטגארט בארץ. 

מצודות הטגארט נבנו בארץ ישראל בשנים 1936-39, כחלק מן הלחימה בטרור של המרד הערבי. יוזם הרעיון היה סר צ'רלס טגארט, מפקד משטרת הודו לשעבר. טגארט שנלחם בטרור במדינת בנגל במזרח הודו בשנות ה 20' של המאה הקודמת הוזמן ע"י ממשלת המנדט לייעץ לה בלחימה נגד המרד הערבי. על פי המלצתו, הוקמו סדרה של מצודות משטרה בכל רחבי הארץ, ששימשו עמדות מוגנות היטב ובסיס לדיכוי המרד ומניעת הסתננות של לוחמי ערבים מסוריה ולבנון לארץ ישראל (וכן משרדים למחלקות ממשלת המנדט השונות באזורים שנחשבו לא בטוחים). כמו כן, פעל טגרט לחיזוק מחלקת החקירות הפליליות (CIDה – אותה הזכרנו בפוסט קודם), ייבא כלבי דוברמן לארץ לפעילויות משטרה והציע להקים יחידות רכובות מורכבות מבריטים וערבים לשיטור הארץ. טגארט הכניס לשימוש שיטות חקירה שהנהיג בהודו, שכללו עינויים קשים. (הנה ספרו הסרוק לאינטרנט של פרופסור גד קרויזר מאוניברסיטת בר אילן - הטיגארטים -הקמת מצודות המשטרה הבריטית בארץ ישראל 1938 -1943, הוצאת ספריית יהודה דקל, המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל,2011, המפרט את שליחותו של טגארט ובניית המצודות)

חלק ממצודות טגארט היו מוקד ללחימה עזה במלחמת העצמאות – הידועות מכולן היו מצודת נבי יושע (או מצודת כ"ח – על שם 28 חללי צה"ל שנפלו בניסיונות לכבשה), מצודת לטרון, ומצודת עיראק-סוודיאן (כיום מצודת יואב) "המפלצת" שנכבשה לאחר 8 ניסיונות. 

כיום משמשות המצודות אתרי הנצחה (מצודת יואב– אתר הנצחה לחטיבת גבעתי, לטרון – מוזיאון השריון ואתר ההנצחה של החייל), בתי כלא (ככלא מגידו – שם הוחזק אדולף אייכמןוכלא 6 הצה"לי) ותחנות משטרה שונות. חלק מן המבצרים נטושים. אחד ממבצרי טגארט שעברו לרשות הרשות הפלשתינית הפך להיות ה"מוקטעה"הידועה ברמאללה. גם בניני המשטרה האחרות הפכו להיות מרכזי השלטון הפלשתיני. במהלך "מבצע חומת מגן" במאי 2002 פוצצה מצודת טגארט ששימשה את משטרת חברון.

עיראק סוודיאן לאחר כיבושה ע"י צה"ל (ויקישיתוף)

מצודת כ"ח (ויקישיתוף)

מצודת יואב כיום - חורי הכדורים מ 1948 בולטים לעין (ויקישיתוף)

מצודת טיגרט בסאסא (ויקישיתוף)

מצודת לטרון ומוזיאון השריון כיום (ויקישיתוף)

מה שפחות ידוע על טגארט היא העובדה כי הוא זה שתכנן את בניין הפנימייה של "בית חינוך עיוורים" בירושלים. עפ"י דויד קרויאנקר, ההיסטוריון של האדריכלות בירושלים (בספר שאיני זוכר את שמו), התכנון היה שמרני מאוד אך ניכרה בו הבנה עמוקה לצרכי העיוורים ותוכנן כדי להקל על העיוורים ותנועתם בבניין. לא ברור מתי תכנן טגארט את הבניין מאחר ובזמן בניית הבניין הראשוני של בית חינוך עיוורים (1935) הוא היה חבר במועצת המדינה (הבריטית) של הודו. אולי אחד הקוראים של הבלוג יוכל להאיר את עניינו בנידון.
בניין בית חינוך עיוורים ב 1935, בעת ביקור הנציב העליון ווקופ (ויקישיתוף)

הרב עובדיה יוסף ז"ל והכרתו ביהודי אתיופיה

$
0
0

הרב עובדיה יוסף ב-2006. צילם יונתן מיכאלי, ויקיפדיה.

בעקבות פטירתו של הרב עובדיה יוסף אנו מביאים את אחת הפסיקות המרכזיות שלו: ההכרה ביהדותם של בני קהילת "ביתא ישראל" באתיופיה.

ב-15 באוקטובר 1972 נבחר הרב עובדיה יוסף, רב העיר תל אביב, לרב הראשי הספרדי למדינת ישראל – הראשון לציון. לצדו נבחר הרב שלמה גורן לרב הראשי האשכנזי. זמן מה לאחר מכן הוכתר הרב עובדיה יוסף לתפקידו החדש. ראו סרט על הכתרתו לרב הספרדי הראשי לעיר תל אביב ב-17 ביוני 1969. 

אחד העניינים בהם דן הרב יוסף בראשית ימיו כרב ראשי היה שאלת יהדותם של בני קהילת ביתא ישראל  באתיופיה ("הפלשים"). בתשובה לפנייתו של רס"ר עובדיה חזי (2012-1922), מזכיר הוועד הישראלי למען הפלשים, כתב הרב יוסף: "אלו הפלשים בלי ספק הם משבט דן... לאחר שמנהיגי הפלשים פנו אליי בבקשה להתחבר עם אחינו בית ישראל ברוח התורה וההלכה... בטוחני שמוסדות הממשלה והסוכנות היהודית, וארגונים בישראל ובתפוצות יסייעו לנו כמיטב יכולתם במשימה קדושה זו". המכתב נכתב בכתב ידו של הרב יוסף על נייר מכתבים רשמי של הרב הראשי עובדיה יוסף ונחתם בחותמת שלו. למכתב המלא מ-9 בפברואר 1973 מתיק א-114/11 בארכיון המדינה ראו:

פסיקתו של הרב עובדיה יוסף שימשה בסיס לשינוי מדיניות ממשלת ישראל שהחליטה להעלות את יהודי אתיופיה לישראל.  

תכירו את אביאור אברהם אבוטבול, צעיר בן 18 מדימונה, מתנדב

$
0
0
"אחד מהישגיי הגדולים בתקופת נשיאותי" 

מספר טקסים הנערכים במשך השנה מצויים בנחלתו הבלעדית של נשיא המדינה - הוא מארח ולעתים אף יוזם אותם. בתקופת כהונת אפרים קציריזם הנשיא את הצמדת טקס חלוקת פרסי ביטחון ישראל (הנהוגה משנת 1958) לבית הנשיא. טקס אחר שקציר הנהיג מיסודו הוא טקס הענקת אות הנשיא למתנדב, בו ראה חשיבות גדולה.

קציר רצה להביע תודה בשם המדינה למתנדבים, ולעודד אחרים באמצעות מתן ביטוי פומבי לדוגמה האישית שלהם. צורך זה הפך בראייתו ממשי, עקב גילויי ההתנדבות המרגשים שנחשף אליהם במהלך מלחמת יום כיפורובעקבותיה. לשם כך הוגדר מנגנון מוסדר הכולל ועדה מייעצת, שתעבור על ההמלצות הרבות עבור מועמדים אפשריים, ותברור מתוכם רשימה נבחרת. 

האות הראשון הוענק באוקטובר 1974לשניים בלבד: לארגון - האגודה למען החייל "בעבור פועלה הרב במתן שירותי רווחה וסעד לרבבות החיילים המגויסים במלחמת יום כיפור ולאחריה". ולפרט – יעקב מימון, שסיפק לנשיא את ההשראה להנהגת האות. במרוצת השנים הוחלט כי בכל שנה יוענקו שנים עשר אותות, ומועמדים לקלוט אותם לא חסרו. עד עתה זכו בפרס 383 איש ואשה, עמותות, ארגונים, קבוצות ובני נוער. 

החל מהשנה השנייה לחלוקת האות נקבע כי בכל טקס יינתן אות מיוחד על התנדבות לא רגילה של בני נוער. הזוכה לשנה החולפת היה אביאור אברהם אבוטבול בן 18 מדימונה, תלמיד כיתה י"ב ומתנדב מזה 6 שנים בארגונים שעוסקים בסיוע לתושבי דימונה בהם: מד"א, לתת, מכבי אש ועוד. אביאור משמש כחבר במועצת התלמידים, מסייע לחבריו לספסל הלימודים בשיעורים פרטניים, פועל בתחומי איכות הסביבה, למען ילדים ונוער ובכל תחומי הקהילה.לצפייה בזוכים הנוספים בפרס.


'רוח התקופה' בתמונות - רוח ההתנדבות לפני המלחמה, במהלכה ואחריה

"מישהו זקוק לך" - עונדים סיכת התנדבות לראשת הממשלה גולדה מאיר
בטקס לציון 25 שנים לתעשייה הישראלית בגני התערוכה
 21 יוני 1973 / לע"מ
תלמיד בית ספר בחלוקת דואר ברמת גן
14 אוקטובר 1973 / לע"מ
מתנדבים בשעת בידור לחיילים בסיני
 20 אוקטובר 1973 / לע"מ
מתנדבת מגישה קפה חם לחיילים במזנון האגודה למען החייל בהרצליה
23 נובמבר 1973 / לע"מ
מתנדבי חוץ לומדים עברית באולפן בקיבוץ עין המפרץ
29 נובמבר 1973 / לע"מ
מתנדבי המשמר האזרחי פוקחים עין בפטרול ברחוב דיזינגוף בתל אביב
1 יולי 1974 / לע"מ

הקמת חברת המים מקורות

$
0
0


עלפי חברת מקורות החל משנת 2014 75% מהצריכה הביתית תתבסס על מי ים מותפלים ולראשונה בישראל יתאפשר להתחיל ולשקםאת מאגרי המים הטבעיים של ישראל ולהחזיר את החוב לטבע.

בקטע המצורף מסרט ביוגרפי על לוי אשכול מסופר על אשכול שבעזרת מהנדס המים שמחה בלאס רוקם את חלום הרשת הכחולה - צינורות שיובילו את המים לכל פינות הארץ. אשכול מגייס כספים בחו"ל ומקים בשנת 1937 את חברת מקורות. בהמשך, במסעו לארה"ב אף חותם על הסכם לשיתוף פעולה להמתקת מי ים. 

 

סימול בארכיון המדינה טס 10072/4 (שירות הסרטים הישראלי - אפרתי י.) 

הרב הראשי עובדיה יוסף, נשיא המדינה אפרים קציר וברכה זהה לאריכות ימים

$
0
0
אתמול הלך לעולמו הרב עובדיה יוסף והוא בן 93.

בתקופת כהונת קציר, בירך אותו הרב יוסףשנשא אותם ימים את התואר - הרב הראשי לישראל, לרגל יום הולדתו השישים: "יהי רצון שיזכה לאורך ימים ושנות חיים דשנים ורעננים בבריאות איתנה ונהורא מעליא". קציר הודה לרב על ברכתו וביקש להשיב לו באותה הברכה בדיוק. קציר הלך לעולמו לפני ארבע שנים והוא בן 93.

- - -

עם פטירת הרב יוסף פרסם ארכיון המדינה בבלוגסרטון נדיר המתעד את הכתרת הרב כרב הספרדי לתל אביב, וכן את הדיון שערך כרב ראשי בשאלת יהדות בני העדה האתיופית. הפרסום זכה לסיקור נרחב באתרים וואלה, גלי צה"ל, חדשות ערוץ 2כיכר השבת, כיפה, ו-ynet. חברת הכנסת פנינה תמנו שטה אף פרסמה מאמר דעהבנושא.

פרס נובל בפיזיקה לפיטר היגס ולפרנסואה אנגלר על גילוי "חלקיק היגס"

$
0
0

מתקן CERN, ויקיפדיה

ביולי 2012 הוכח קיומו של "חלקיק היגס" המכונה "החלקיק האלוהי" במתקן CERN הנמצא בגבול שוויץ-צרפת ליד ז'נבה. במחקר זה השתתפו גם מדענים ישראלים. בעקבות זאת פרסמנו כאן פוסט על קבלת ישראל כמשקיפה ל-CERN ב-1991.

היום הודיעה ועדת פרס הנובל בשוודיה על הענקת פרס הנובל לשני החוקרים שטענו שהחלקיק קיים כבר לפני כחמישים שנה: פיטר היגס (Peter Ware Higgs) ופרנסואה אנגלר (François Baron Englert).

קביעת דגל ישראל כדגלה הרשמי של המדינה - היום לפני 65 שנה

$
0
0

28.10.48 קביעת דגל ישראל.
דגל המדינה בצורתו המוכרת הונף ע"י אנשי התנועה הציונית הרבה לפני בחירתו הרשמית. בשנת 1933 הוחלט לראשונה בקונגרס הציוני הי"ח "...הדגל התכול לבן הוא דגלה של ההסתדרות הציונית והעם העברי".

עם הקמת המדינה התעורר הצורך בסמלי מדינה רשמיים. כחודש לאחר קום המדינה, ב-8 ביוני 1948, פרסמה הממשלה הזמנית מודעה בעיתונים ובה הזמינה את אזרחי ישראל להגיש הצעות לסמל המדינה ולדגל המדינה, כאשר צבעי הדגל יהיו "תכלת ולבן",ובגוף הדגל יהיו "מגן דוד (סמל התנועה הציונית) או שבעה כוכבים (עפ"י הצעת הרצל). למטרה זו הוקמה וועדת הסמלים, שמיינה את עשרות ההצעות, בחרה שתיים מבניהן והגישה אותן לממשלה הזמנית להכרעה סופית. בישיבתה ב-11 ביולי בחרה הממשלה הזמנית בהצעתו של הגרפיקאי אוטו ואליש: שני פסים כחולים שביניהם פס לבן ובו שבעה מגִני דוד בצורת כוכבים בצבע בהיר לבן-זהב. ההצעה הועברה לאישור מועצת המדינה הזמנית, אך בישיבתה ב-15 ביולי דחתה מועצת המדינה הזמנית את ההצעה ובחרה ועדה משלה לעיצוב הדגל והסמל. ב-28 ביולי 1948 החליטה הוועדה לבחור בדגל הציוני לדגל המדינה והעבירה את ההחלטה לאישור המועצה. ב-28 באוקטובר אישרה מועצת המדינה הזמנית את הצעה זו ובחרה בדגל הציוני כדגל הלאום הרשמי של מדינת ישראל.

 
צירים מגיעים לאסיפת הנבחרים הרביעית לירושלים - 12/09/1944, צלם: זולטן קלוגר, אתר לע"מ.

ילדי תל אביב עם דגל המדינה, ממתינים לביקור הנשיא - 03/03/1949 אתר לע"מ.

אז מה אתם הייתם.. סורקים?

$
0
0
מבקשים את עזרת הציבור

למעלה מ-40 קילומטר מדף המכיל תיעוד יקר ערך של מוסדות המדינה והממשלים הקודמים בארץ מופקדים בארכיון המדינה. שוו בנפשכם, נסיעה שגרתית מתל אביב למחסני ארכיון המדינההמצויים בירושלים נפרשת על פני קצת פחות מ-80 ק"מ. תארו לכם שבמקום המרחב הפתוח יכיל מחצית הנוף שתראו בדרך מסמכים, תצלומים, מפות, בולים, פרוטוקולים ופרסומים. למעלה מ-300 מיליון מסמכים מצויים כיום בחסות ארכיון המדינה והוא עמל בימים אלו על פרויקט רחב היקףשל סריקת החומר הגלוי והנגשתו לציבור הרחב. המטרה המרכזית בפרויקט זה היא למנוע מהחומר החשוב להישאר על המדפים ולאפשר לו לזרום אל תוך אוטוסטרדת המידע שמקיפה אותנו בדרכנו, על מנת לעשות בו שימוש וללמוד מההיסטוריה שכידוע נוטה לחזור על עצמה..
File:Fondos archivo.jpg
לטובת המהלך מעלה גנז המדינה - ד"ר יעקב לזוביק, פנייה אישית לכל אדם המעוניין להביע דעתו באשר לתיעדוף הסריקה. להלן מכתבו:

שלום חברים,

ארכיון המדינה החל השנה בפרויקט של סריקה תעשייתית. השנה סורקים 12-15 מיליון עמודי תיעוד, וכנראה שנמשיך בקצב גם בשנים הקרובות. על-מנת לעקוף בעיות סרקנו השנה רק תיעוד בלתי מסווג; בשנה הבאה נוכל להתחיל כנראה גם בסריקה של חומר מסווג.
לקראת סוף 2014 או בראשית 2015 אנחנו מקווים להתחיל להעלות אוספי תיעוד שלמים לאתר משודרג של ארכיון המדינה. הסריקה היא אמנם תנאי הכרחי, אך חשוב להדגיש שלא תנאי מספיק. יש צורך גם בחשיפה ביטחונית, ובמגוון פעולות נוספות.
על-מנת לסרוק את כל תיעוד הנייר שבארכיון המדינה יידרשו עשרות שנים, גם בקצב הזה. אני פונה אליכם על-מנת לשאול את דעתכם לעניין קביעת סדרי העדיפויות, בתוך המסגרת הבאה:
1. אין הצדקה לסריקה של תיעוד מסווג שגילו פחות מ-30 שנה, כלומר שנוצר אחרי 1985.
2. תיעוד בלמ"ס יכול להיסרק גם מאוחר יותר, ואולם לא סביר שנסרוק כרגע תיעוד שנוצר אחרי 1995.
3. תיעוד שיש בו גודש של מידע אישי על אנשים חיים, אין סיבה לסרוק אותו שכן לא ניתן יהיה לפתוח אותו.

 -  -  -  -

להלן רשימת נושאים אפשרית לבחירת החומרים שייסרקו בשנים הקרובות. נעשה מאמץ לסרוק חומר אודות כל נושא ממגוון משרדי ממשלה ומוסדות מדינה. אודה לכם אם תתייחסו אליה, תאשרו או תחלקו עליה, וכן תוסיפו נושאים שנראים לכם חשובים. אבקש לזכור שבבואנו לסרוק תיעוד מסוים, על-כורחנו נדחה את הסריקה של חומר אחר.
1. פיתוח הארץ, התיישבות, נמלים, תחבורה וכו'
      2. קרקעות, ניצולן, הפקעות החרמות וכו'.
      3. ירושלים
      4. יחסי ישראל עם ארצות אחרות, ובראשן ארה"ב, גרמניה, אירן, מצרים ועוד.
      5. עליה וקליטה
      6. מים, פרוייקטי מים גדולים, וכו'
      7. מיעוטים בישראל
      8. תשתיות – בניה ופיתוח
      9. החברה הישראלית והשואה
    10. כל נושא אחר שאתם ועמיתיכם הייתם מתמקדים בו לו ארכיון המדינה היה חושף אוספים הקשורים בו.

אשמח אם תפיצו הודעה זו הלאה. הדיון בקביעת סדר הסריקות של 2014 יתקיים בארכיון המדינה בנובמבר, כך שתגובותיכם ותגובות עמיתיכם ותלמידיכם מעניינות אותנו בימים אלה ממש.

תודה,
יעקב לזוביק

גנז המדינה

** אם יש לכם הערות והארות, אנחנו ממתינים להם. אתם מוזמנים להשפיע על הבחירה ולהשאיר תגובה בסיום הפוסט או במייל - amir@archives.gov.il

ביום שישי, 8 בנובמבר 2013, ייפתח ארכיון המדינה למבקרים במסגרת אירוע "בתים מבפנים". לפרטים נוספים.

שמונים שנה לחנוכת נמל חיפה

$
0
0
נמל חיפה שנחנך היום לפני 80 שנה (31 באוקטובר 1933) ממוקם במפרץ הטבעי היחיד לאורך שפת הים של ישראל. את הפוטנציאל של חיפה כעיר נמל מרכזית למדינה העתידית זיהה כבר הרצל בעת ביקורו בארץ ישראל ב- 1898 וכתב על כך בספרו אלטנוילנד. אולם הבריטים הם שהקימו לראשונה בחיפה נמל מודרני.

מפרץ חיפה ב-1839, מאת דיוויד רוברט
בהעדפתם את חיפה הנחו את הבריטים נסיבות ושיקולים גיאו-פוליטיים: קיומו של מפרץ טבעי ומוגן המאפשר כניסה ויציאה של אניות ללא הפרעה בכל עונות השנה, מציאותו בסמוך לציר הספנות הסואן, מתעלת סואץ ואליה, היותה של חיפה בירת המחוז האדמיניסטרטיבי הצפוני של ארץ ישראל ומציאותם של  משרדי ההנהלה של מחלקת המכס והמסחר והנהלת מסילות הברזל של ממשלת ארץ ישראל,  ששימשו חיבור ישיר בינה למצרים, ובאמצעות המסילה החיג'אזיתלעבר הירדן ולסוריה, דווקא בחיפה.  כמו כן חיברה רשת כבישים את העיר לסוריה ושאר חלקי ארץ ישראל. מאז תחילת שלטון המנדט הבריטי בארץ ישראל ועד 1936 הוכפלה אוכלוסייתה של חיפה ומספר תושביה הגיע ל-50,000. ונוסדו בה תעשיות שונות כגון טחנות קמח, בתי חרושת למלט, לסבון ולסיגריות. תנועת האניות בה גדלה וכך גם כמות היצוא. אולם עד לבניית הנמל נאלצו אניות שהגיעו לחיפה לעגון במרחק של קילומטר מן החוף והיה צורך להשתמש בסירות להובלת נוסעים ומטען אל החוף. למרות ההגנה הטבעית של ההרים היה החוף פתוח לגלים ובימי סערה הופסקה התנועה לא פעם והנזק לסחורות היה רב.

מכל הסיבות הללו החליטו הבריטים לבנות במקומו של הנמל הישן הקיים זה מאות שנים נמל חדש, מודרני ועמוק. ביולי 1919 כתב הגנרל אדמונד אלנבילממשלת בריטניהשאם בריטניה תקבל מנדט על ארץ ישראל הקמת נמל בחיפה תהיה חיונית ביותר ושכדאי כבר עתה לבצע מחקר מקדים. בהתאם לכך החלו כבר ב- 1920 בקידוחי ניסיון ובשנת 1922, סקר המהנדססר פרדריק פאלמר, מחברת בניית הנמלים "רנדל, פאלמר וטריטון",  את חופי הארץ לפי בקשת השלטונות המנדטוריים ואישר כי חיפה היא המקום המתאים ביותר לנמל עמוק מים. עם זאת העדר כספים וסיבות פוליטיות בארץ ישראל ובבריטניה דחו את תחילת העבודה על הנמל עד 1927.

בפברואר 1929 הוחלט על הקמת מחלקה ממשלתית שתהיה אחראית על בניית הנמל. בחודש מרס 1931 פנה הנציב העליון, סר ג'ון צ'נסלוראל שר המושבות הלורד פאספילדבשאלה האם יכולים המהנדסים המייעצים לבניית הנמל לתת הערכה מדוייקת כבר בשלב זה באשר לעלות בנייתו של הנמל:



בתשובתם העריכו המהנדסים את עלות בנייתו של הנמל ב- 1,250,000 לירות שטרלינג. אולם בנובמבר 1931 הסבירו המהנדסים המייעציםשישנם פערים בין הערכתם שנתיים קודם לכן ובין הערכתם הנוכחית, שעליה יש להוסיף 40,000 לירות שטרלינג והם מפרטים את הסיבות השונות לפערים שנוצרו. ההתכתבות בתיק זה של המזכירות הראשית של הממשלה מצביעה על כך שבניית הנמל הייתה כרוכה בעלות נוספת, במיוחד לאור העובדה שבמקביל לבניית נמל חיפה עסקה ממשלת המנדט גם בשיפוצו של נמל יפו. בין השאלות שבהן דנו בהרחבה הייתה שאלת מספר הפועלים הערביים והיהודים שיועסקו בעבודות הבנייה של הנמל ושאלת משכורתם של הפועלים היהודים והערבייםוכיצד פותרים את סוגיית השוויון העולה מן הצורך במתן משכורות גבוהות יותר לפועלים היהודיים. במברק אל הנציב העליון נתן שר המושבות הבריטי ביטוי למאמציו לתמרן בין רצונו להיענות לפניית ההסתדרות הציונית (שלא נמצאה בתיק אבל אולי תמצא בתיקי ההסתדרות הציונית בארכיון הציוני) להעסיק פועלים יהודיים בבניית הנמל ולסייע בכך לעבודה העברית בארץ ישראל ובין הצורך להוזיל את עלות העבודה על ידי העסקת פועלים ערביים שמשכורתם נמוכה יותר. באותו תיק נמצאת טיוטת מברק תשובה של הנציב העליון לשר המושבות בה הוא מציג פתרונות אפשריים לסוגיה זו. בין השאר הוא מציע להעסיק את הפועלים היהודיים והערביים בסוגים שונים של עבודה ובאופן זה לאפשר את הפער בין "משכורת יהודית הוגנת" ל"משכורת ערבית הוגנת". (התיק של המזכירות הראשית לממשלת ארץ ישראל שבו נמצאת תעודה זו כולל בתוכו התכתבות רבה בנושא זה).

באפריל 1929 החלה עבודת ההכנה. על יד עתלית נפתחו מחצבות ומשם הובאו האבנים לאזור הנמל על ידי מסילות הברזל. מבין ההצעות הבינלאומיות לתכנון הנמל בחיפה ומיקומו שהוגשו לשלטון בעיר בראשית המאה ה-20 בחרו הנציגים את ההצעה הזולה יותר, זו של פאלמר, שהציע לערום את החומר שנחפר לשם העמקת הנמל על החוף, ועל ידי כך לייבש רצועת ים בצמוד לחוף. בהתאם לתכנית יובשה רצועה ארוכה מהים, במקביל לבתי העיר הערביים ממערב לתחנה ומולה נבנו המעגנות ושוברי הגלים של הנמל. במהלך העמקת המעגן ובניית הנמל נשאב חול רב מהקרקעית ויובש שטח של כ-360 דונם. משיובשה הרצועה, נמסר חלק מהשטח לנמל, לבניית מחסנים, בתי מלאכה ושאר מתקנים, ועל החלק הפנימי נסללה דרך ראשית, שנועדה ליצור עורף אדמיניסטרטיבי עירוני לפעילות הנמל. לקראת חנוכת הנמל בידי  הנציב העליון סיר ארתור ווקופ פרסמה ממשלת ארץ ישראל חוברת ובה תמונות שצולמו במהלך בניית הנמל:


תכנית הנמל



המחצבה הצפונית בעתלית

בניית חומת המים הראשית
בניית חומת המים הראשית
חלק מחומת המים הגמורה


בית המלאכה ליציקת גושי אבן


מכונת הקדיחה "סופרוורקר" בתוך הנמל
משאבת הקדיחה לייבוש שטח הנמל בפעולה

עבודת הייבוש בהתקדמותה


חומת הרציף הגמורה

מראה כללי של הכבישים והמסילה בנמל

מחסנים בנמל לסחורות מעבר

הטיית המסילה בינואר 1933 אל השטח המיובש החדש של הנמל

תכנית פיתוח של הנמל
בתיקי הארכיון מצאנו את רשימת המוזמנים לטקס הפתיחה החגיגית של הנמל ואת תכנית הטקסשהחל ביום שלישי ה- 31 באוקטובר, 1933 ב-9:00 בבוקר, הסתיים בשעה 15:00 והתנהל על פי כל כללי הטקס: תזמורת תלווה את הטקס, האוניה "LANCASTRIAN PRINCE" תכנס לנמל ותעגון בין שני הרציפים הראשונים. עליה יעמוד הנציב העליון שיתקבל בליווי של מטח כבוד ועל ידי נכבדי השלטון של ממשלת המנדט בארץ ישראל. הנציב יסקור את משמר הכבוד. סיר פרדריק פאלמר ינאם ודבריו יתורגמו לעברית ולערבית. הנציב העליון יענה לו ויכריז על פתיחת הנמל. ינוגן ההמנון. הרכבת המיוחדת שתביא אל הטקס אורחים מרחבי הארץ תעזוב את הנמל בדרכה ללוד ולירושלים. בתיקים נמצאים מברקי ברכה שונים שהגיעו אל משרדי נמל חיפה לקראת טקס הפתיחה. ביניהם המברק הבא מחברת הספנות Hamburg Amerika Linie:




כמו כן יש בתיקים הנחיות כיצד יש לפעול באזור הנמל לקראת הטקס: מחלקת המכס, הבלו והמסחר מאשרת למנהל הנמל לאסור על כניסתן של אניות קיטור לשטח הנמל אחרי חצות הליל ב- 30 באוקטובר, היום שלפני הטקס. האניות יוכלו להישאר מחוץ לגבולות הנמל אך גם שם עליהן להפסיק את פעולתן ביום הטקס: בסופו של דבר למרות ההכנות המרובות וההערכות לטקס רב רושם נערך הטקס במתכונת מצומצמת וללא נוכחות קהל. וזאת בשל הפגנות המוניות שאורגנו על ידי הוועד הפועל הערבי ברחבי הארץ נוכח גלי העליה היהודית לארץ ישראל. ההפגנות החלו ביפו ימים מספר לפני טקס פתיחת הנמל והתפשטו למקומות שונים ברחבי הארץ.

זמן קצר לאחר פתיחתו הרשמית של הנמל הציע מנהל מחלקת המכס, הבלו והמסחר במכתבלמזכיר הראשי לממשלת ארץ ישראל לפרסם את פתיחתו של נמל עמוק המצויד באופן מודרני ולתאר את מידותיו ויתרונותיו ב- Lloyd's List and Shipping Gazette– כתב העת הבריטי בנושא ספנות הקיים כבר מאז 1734 בעלות של 23.8 לירות שטרלינג .המזכיר הראשי השיבשאינו רואה כל צורך להוציא הוצאה כספית זו לפי שעה.

לנמל חיפה היה מקום באירועים חשובים בדרך להקמת המדינה: אליו הגיעו אוניות המעפילים שנעצרו על ידי הצי הבריטי במהלך ואחרי מלחמת העולם השנייה, בטרם גורשו למאוריציוס או לקפריסין, ב- 14 במאי 1948 עלה אלן קנינגהם, הנציב הבריטי האחרון, על אניית הצי וציין את סופו של המנדט הבריטי בארץ ישראל עם הורדת הדגל הבריטי מבנין המנהלה של הנמל. לאחר מלחמת השחרור שימש נמל חיפה במשך שנים ארוכות כשער למאות אלפי העולים שהגיעו ארצה דרך הים. נמל חיפה גם זכה לארח את הנשיא המצרי אנואר סאדאת, שהגיע עם היאכטה הנשיאותית שלו לביקור בישראל, זמן קצר לאחר חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים.


רשימת עולים דרך נמל חיפה, 29 בדצמבר 1921. בין העולים אבא חושי, לימים ראש עיריית חיפה

בארכיון המדינה שמור החומר הארכיוני של מינהל הרכבות והנמלים של ממשלת ארץ ישראל בתקופת המנדט. בתוכו כ-100 מיכלים של חומר ארכיוני של מנהל נמל חיפה שטרם נרשמו ועל כן זמינותם לעיון מוגבלת. בחומר זה התכתבויות, טפסים ונתונים סטטיסטיים בנושאים כגון פעילויות המכס בנמל, תאורה בנמל (כולל מגדלורים), ביקורים של ספינות מלחמה זרות ובריטיות, דייג, אחסון סחורות במחסני הנמל, רישומי כניסה ויציאה של ספינות ועוד.


נמל חיפה כיום

-קישור למגזין שהוציא נמל חיפה השבוע לרגל 80 שנה לטקס הפתיחה של הנמל

Viewing all 325 articles
Browse latest View live