היום לפני 68 שנים, הסתיימה מלחמת העולם השנייה בכניעת יפאן. טקס הכניעה היה על סיפון ספינת המערכה "מיזורי" כפי שמוצג בסרט להלן. (עותק נוסף בצבע, אך ללא קול)
הלחימה במזרח הרחוק לא הייתה בראש מעייניה של ארץ ישראל ותושביה במלחמת העולם השנייה. האיום הגרמני, בדמותו של פילדמרשל ארווין רומלו"קורפוס אפריקה" שלו ב 1941-42 היה חמור יותר וכך גם הידיעות על שואת אירופה. הרוב המוחלט של המתנדבים לשירות בצבא הבריטי מן הישוב היהודי בארץ ישראל שירתו בזירת הלחימה בים התיכון (כאזרחי המנדט הם לא היו מחויבים להתגייס לצבא הבריטי כבני המושבות שלה, ואלו שהתנדבו הוגבלו לשירות רק לזירת ים התיכון) אך כמה שירתו במזרח הרחוק. בכתבה הזו, מעיתון הארץ, מוזכרים שניים שנפלו בשירותם בצבא האוסטרלי ושניים שנפלו בשבי באינדונזיה, במהלך שירותם בחיל האוויר הבריטי. אחד מהם, אברהם קיסין, כתב ספר על חוויותיו הקשות בשבי היפאני – "בשבי חיילי המיקאדו" שיצא לאור ב 1970.
בארכיון המדינה מצוי, במסמכי המזכיר הראשי של ממשלת ארץ ישראל, מסמך מודיעיני של חיל המודיעין הבריטיבהודו ושמו Who's Who in Japan, 1945. המסמך הוא רשימת אלפבית של בכירים ביפאן וכן רשימת בעלי תפקידים ביפאן לפי אזורים. כמו כן, נמצא במסמך את הממשלות השונות שהיו ביפאן מ 1930 ואילך.
איך הגיע המסמך לידי ממשלת ארץ ישראל (פלשתינה-א"י)? אין לדעת, אך זהו מסמך מעניין מאוד. הוא מורכב מכמה סקירות, מתאריכים שונים ולפי מה שכתוב עליו, מתעדכן לפי המידע הזורם למרכז המודיעין. לדוגמא, בסקירה שלפני האחרונה ממאי 1944, מוזכר השם Kuribayashi, Tadamichiכמפקדה לשעבר של דיביזיית טוקיו. בסקירה האחרונה בתיק, מיוני 1945, שמו כבר אינו מופיע שכן הוא נהרג כמפקד האי איוו ג'ימה במאי 1945 ודמותו הוצגה בצורה הרואית בסרטו המרשים של קלינט איסטווד "מכתבים מאיוו ג'ימה" (השחקן ששיחק את דמותו היה קן ווטאנאבה).
![]() |
כרזת הסרט מכתבים מאיוו ג'ימה |